Bugün yine bir kahramandan bahsetmek istiyorum. Asıl adı Ahmet Esat Tomruk olan İngiliz Kemal, kurtuluş savaşında az bilinen kahramanlardan biridir. Bu kahramanları anmak ve onlara olan vefa borcumuzu (ödeyemesek de) ödemeye çalışmak boynumuzun borcu diye düşünüyorum. Memleketimiz çok savaş gördüğü için kahramanımız da çok oluyor. Bakmayın şimdi en ufak olayda kendisini vatansever ve kahraman ilan edenlere, eskiden vatandaş üzerine düşeni fazlasıyla yapar ve gerisine karışmazdı.

İşte bu kahramanlardan İngiliz Kemal, on parmağında on marifet olanlardan. 1892 yılında İstanbul’da doğmuş ve beş yaşında da babasını kaybetmiştir. Babasının ölümü üzerine annesi ve dayısı ile yaşıyor. Balkan göçmeni olduğu için sarı saçlı ve mavi gözlüdür. Süper bir İngilizce ayrıca Fransızca, İtalyanca ve Rumca biliyor. İngilizcesinin bu kadar iyi olması genç yaşta mektuplaşarak İngilizcesini geliştirmesinden kaynaklanıyor. Tabi o dönemde yabancı ile irtibatı olan kişi ajan olarak görülüyor. Çünkü dış ülke ile mektuplaşmak her babayiğidin harcı değil. İnternet de yok. Bu nedenle ajan olduğu iddia edilerek yakalanıyor. 16 yaşında hapse atılıp çeşitli işkenceler görüyor. Bu mektup işinin başına bela olması ilerde de olacağına işaret ediyor. Bu nedenle dayısı onu İngiltere’ye gönderiyor. Ancak dönemin şartları zor olduğu için bir gemi ile ve kaçak olarak gönderiliyor. Yolda yakalanır ve kaptan onu sorguya çeker. Başarısı, güzel İngilizcesi ve zekâsı nedeniyle onu çok sever ve evlat edinir. İngilizceyi çoğu İngiliz’den daha güzel konuşur. Çünkü aksansız konuşmakta ayrıca İngiltere’deki bölgelerin aksanını da çok iyi bilmektedir. İngiltere’de yaşadığı sıralarda Avrupa’yı gezmeyi de ihmal etmez.

I.Dünya Savaşı patlak verince ülkeye döner ve İngilizlerin bilgisini öğrenmek için ajan olarak onların yanına sokulur. Tabi hiç kimse onun Türk olduğunu bilmemektedir. Fakat işgal sırasında hapisteki Türklere yardım ettiği için tutuklanır ve hapse atılır. Kaçar ancak yine yakalanır ve hapiste yankesicilik yapan bir Rum ile tanışır ve ondan yankesicilik öğrenir. Bu marifeti ile de hapishaneden tekrar firar eder.

Kurtuluş savaşında Kuvayı Milliye’ye girer ve çeşitli görevler alır. İngiliz Kemal ismi de Balıkesir Reddi İlhak cemiyeti tarafından ajanlık yaptığı için verilir. Mecliste Atatürk ve diğer komutanlarla tanışır. Atatürk onu Genelkurmay İstihbaratçısı olarak İzmir’e gönderir. Orada ajanlık yapar. Kendini Amerikalı gazeteci olarak tanıtır ve Yunan adalarında gezer. Oynadığı kumarda hile ile 45 bin Frank kazanır ve bunu milli mücadelede vatan için harcar. Ajanlık masrafları ve diğer işler. (Bir de bizim vekillerin harcamasına bakalım)

İzmir’de Yunan karargâhına çok rahat girer çıkar. Tüm bilgileri üstlerine gönderir. Üst düzey Yunan komutanın kızıyla aşk yaşar ve onların tüm güvenini kazanır. Ayrıca ABD gazetecisi olarak komutanlarla tüm cepheleri gezer ve bu bilgileri de gönderir.

Ancak İzmir’de yakayı ele verir ve hapse atılır. Fakat o çok uyanıktır hiçbir zaman en ufak da olsa Türkçe konuşmaz ve aksansız İngilizcesini kullanır. Hâkimler bile Türk olduğuna inanmaz ama hapse atılır. Yunanistan’a gönderilir, o burada da marifetini göstererek kaçmayı başarır. Kurtuluş savaşında verdiği mücadeleden sonra 1924 yılında Genelkurmaydan emekli olur. Ve İstanbul’da yaşamaya devam eder.

Eşinden boşandıktan sonra bir İngiliz aktris ile evlenir ve 1966 yılında hastalanır. Beyin kanaması geçirir ve 1966 yılında, 74 yaşında hayata veda eder.

1924 yılında ‘İşgal ve Mücahede yıllarında Bir İstanbul Gencinin Yaptıkları’ adıyla, anıları yayınlanmıştır. Bu anılar daha sonra Zekeriya Türkmence tarafından düzenlenip Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. ‘Büyük mücadeleler büyük kahramanlar doğurur’ derler. Tarihimiz bu mücadele ve kahramanlarla dolu.