CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Elbistan ilçesinin il statüsü kazanması talebiyle TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu. Öztunç, sunduğu teklifin gerekçesinde Elbistan'ın coğrafi konumu, nüfus potansiyeli, sanayisi ve 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan bölgesel ihtiyaçları göz önünde bulundurarak il yapılması gerektiğini belirtti.
"DEPREMİN YARALARINI SARACAK VE KAMU HİZMETLERİNİ HIZLANDIRACAK"
Öztunç, kanun teklifinin gerekçesinde Elbistan'ın il merkezine 169 kilometre uzaklıkta olduğunu vurgulayarak, bu mesafenin kamu hizmetlerinin etkin ve hızlı bir şekilde verilmesini zorlaştırdığını dile getirdi. Öztunç, "Devletin vatandaşın ayağına gittiği günümüzde bir vatandaşın hizmet almak için 170 kilometre mesafe katetmesi mantıklı değildir. Elbistan’ın il yapılması; Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçelerinin de buraya bağlanmasıyla hem depremin yaraları daha hızlı sarılacak hem de kamu hizmetlerinin yürütülmesi kolaylaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
NÜFUS 282 BİNİN ÜZERİNE ÇIKACAK
Teklif doğrultusunda Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun'un Elbistan’a bağlanması durumunda yeni kurulacak ilin toplam nüfusunun 282 bin 876 kişiye ulaşacağı kaydedildi. Öztunç, deprem nedeniyle bölgeden ayrılan vatandaşların, yapımı süren konutların tamamlanması ve il statüsünün kazanılmasıyla geri döneceğini, böylece nüfusun daha da artacağını ifade etti.
STRATEJİK VE EKONOMİK ÇEKİM MERKEZİ
Elbistan’ın Türkiye’nin 4’üncü büyük ovasına ve Türkiye linyit rezervinin yüzde 70’ine sahip olduğunu hatırlatan Öztunç, ilçenin Dulkadiroğlu Beyliği'ne başkentlik yapmış köklü tarihi, Elbistan Şeker Fabrikası ve Afşin-Elbistan Termik Santralleri ile bölgenin en önemli enerji, tarım ve ticaret merkezi durumunda bulunduğunu belirtti.
Teklif; yürürlük ve yürütme maddelerinin yanı sıra, kurulması öngörülen yeni ildeki kamu kurum kadrolarının ihdası, İl Genel Meclisi yapısı ve İl Özel İdare personelinin devir işlemlerini düzenleyen geçici maddeleri kapsıyor.




