Gülazer Akın, 3 Kasım 2026'da Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmesinin ardından yeniden gündeme geldi. Yaklaşık 30 yılını cezaevinde geçiren Akın, bu süre boyunca yalnızca eğitimine devam etmekle kalmadı, edebiyat ve araştırma alanında da eserler ortaya koydu. Özellikle kadınların yaşamını ve toplumsal meseleleri ele alan çalışmalarıyla tanınan Akın'ın hayatı, yaşı, memleketi ve cezaevi süreci merak ediliyor.
GÜLAZER AKIN KİMDİR?
Gülazer Akın, 1975 yılında Bitlis'in Ahlat ilçesinde dünyaya geldi. 2026 yılı itibarıyla 51 yaşında olan Akın, Kürt yazar ve araştırmacı kimliğiyle tanınıyor.
Gençlik döneminde siyasi faaliyetlerde bulunan Akın, 1993 yılında henüz 18 yaşındayken siyasi hareketler içerisinde yer aldı. Daha sonraki yıllarda yaşadığı uzun tutukluluk sürecine rağmen eğitim ve yazın çalışmalarını sürdürdü.
GÜLAZER AKIN NEDEN CEZAEVİNDE KALDI?
Gülazer Akın'ın cezaevi süreci 3 Kasım 1996 tarihinde İstanbul'da gözaltına alınmasıyla başladı. Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) yargılanan Akın, mahkeme kararıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Bu kararın ardından uzun yıllarını farklı cezaevlerinde geçiren Akın, Gebze ve Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi'nde kaldı. Yaklaşık 30 yıllık tutukluluk döneminde çeşitli kronik sağlık sorunlarıyla da mücadele etti.
GÜLAZER AKIN CEZAEVİNDE NASIL EĞİTİM ALDI?
Cezaevi koşulları Gülazer Akın'ın eğitim hedeflerinden vazgeçmesine neden olmadı. Dışarıdan eğitim alarak Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü tamamladı ve mezun oldu.
Akın, uzun tutukluluk yıllarında edebiyat çalışmalarına da ağırlık verdi. Roman ve araştırma türündeki eserleriyle yazarlık yönünü geliştirdi.
GÜLAZER AKIN'IN KİTAPLARI VE ESERLERİ NELER?
Gülazer Akın, yazılarında kadınların yaşamını, toplumsal ilişkileri ve cinsiyet rollerini ele aldı. Cezaevinde geçirdiği yıllarda ortaya koyduğu eserler arasında roman ve inceleme çalışmaları öne çıktı.
Akın'ın bilinen eserleri şöyle:
-
Tencerenin Dibi: Cezaevinde tanıştığı, sağ gözünü kaybeden Dilber adlı mahkûmun hikâyesine ithaf ettiği romanı.
-
Cinsiyetçiliğin Yaratımı: Toplumsal cinsiyet rollerini farklı yönleriyle inceleyen araştırma çalışması.
-
Ji Zarokên Çiye Bager
-
Elimdeki Yirmi Günlüğüm
Bu eserler, Akın'ın edebiyat ve araştırma alanındaki üretimini ortaya koyuyor.
GÜLAZER AKIN NE ZAMAN TAHLİYE EDİLDİ?
Gülazer Akın, 3 Kasım 2026 tarihinde Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi. Gözaltına alınmasının 30. yıl dönümünde gerçekleşen tahliyesi, ailesi ve yakınları için duygusal anlara sahne oldu.
Cezaevi önünde avukatı Hevidar Akın, yakınları ve TUHAY-DER yöneticileri Akın'ı karşıladı. Karşılamanın en dikkat çeken anlarından biri ise uzun yıllardır kızını göremeyen Alzheimer hastası annesinin elinde çiçeklerle beklemesiydi. Akın, cezaevindeyken babasını da kaybetmişti.
GÜLAZER AKIN TAHLİYE SONRASI NE DEDİ?
Cezaevinden çıkışında beyaz güvercinler uçurulan Gülazer Akın, özgürlüğüne kavuşmasının ardından yaptığı açıklamada içeride kalan tutuklulara dikkat çekti.
Akın, "Hiçbir şey özgürlük kadar güzel olamaz. Ancak içeride bir tek arkadaşımız dahi kalana kadar kendimi tamamen özgür hissetmeyeceğim" sözleriyle tahliyesinin ardından da cezaevindeki tutukluların durumunu gündeme taşıdı.
30 yıllık tutukluluk sürecinin ardından özgürlüğüne kavuşan Akın'ın hayatı, eğitim mücadelesi ve edebiyat çalışmaları kamuoyunun merak ettiği konular arasında yer aldı.





