Kahramanmaraş'ın en etkin haber sitesi Kanal Maraş Köşe Yazarı Yıldırım Üzümcüoğlu yazısında "Kahramanmaraş havalimanı, Germanicia antik kenti, kimyasal atıklar, su kaynakları transferi, hızlı tren projesi…" diye yazdı...

Kahramanmaraş’ta havalimanı yapıldığından beri sürekli problem yaşanıyor.

Uçuşlar sınırlı illere yapılıyor.

Uçuşlar çok pahalı. Özel aracınızla Gaziantep’e gidip uçakla seyahat ederseniz, uçuş bedeliniz Kahramanmaraş’tan daha ucuz. Sadece uçuş bedeli olarak değil; toplam bedele bakılmalı, uçuş saatleriniz gittiğiniz yerde işinizi halledip akşam dönmeye de gayet uygun. Bu da aynı gün dönmesi gerekenler için konaklama bedeli ödemeden döndüklerinden dolayı daha ekonomik olmaktadır.

Eğer Adana’dan uçuş yaparsanız daha da ekonomik olduğunu görüyorsunuz. Çünkü akşam olmasa da gece Kahramanmaraş’a dönüp yatağınızda yatabiliyorsunuz.

Kahramanmaraş havalimanının ilginç diğer yanı da uluslararası havalimanı oluşu. Hangi ülkeye uçuş var? Uçmayacaksanız neden yaptınız? Henüz İzmir’e (veya İzmir’e en yakın olan Bodrum’a ya da Antalya ya) uçuş yokken…

İstanbul’dan ve Ankara’dan Kahramanmaraş’a Kasım ile Mart ayları arasında kaç uçuştan kaçı gerçekleşiyor? Bilet alanlar son dakika iptal edilen uçuşlarıyla tüm programlarının rezil olduğunu görüyor. Çoğumuz bazan Gaziantep’e bazan zorunlu olarak Malatya ya inen uçaklardan bıktığımız için. Bu riske girmektense yakın komşu illere uçmayı tercih ediyoruz. Kısaca uçak inse bile uygun uçuş saatleri yok. Kim planlıyorsa bu uçakların doluluğunu, yolcuların başka illere uçuş kararı almasını sağlıyor.

Bunları yazarken yolculuk deneyimlerime dayanarak yazıyorum. Ben üç yıl önce iki kere yaşadım bilet iptalini ve bir daha asla kış aylarında Kahramanmaraş’a bilet almadım.

Kahramanmaraş Türkiye de yüz ölçümü olarak pek çok ilden çok büyük. 1983’den beri kalkınma hamlesi ile pek çok ilin ekonomik olarak önüne geçti. Türkiye’nin sayılı ekonomilerinden birisi oldu. Bunun karşılığı bu kadar az sayıda uçuş mu?

Mesela İzmir’e aktarmasız uçuş neden yok? Kahramanmaraş’ın İzmir ve Ege bölgesinde pek çok iş adamı ve Ege deki üniversitelerde pek çok öğrencisi var. İlimize üniversite okumaya gelen öğrenciler var. Asker olarak ilimizde görev yapanlar var, memurlar var. O insanlar neden günlük olarak ilimize gelip gitmesinler?

Kahramanmaraş’tan yurt dışı uçuşunuz aynı havayolundan değilse saatler önceden yurtdışına çıkacağınız alana gitmek zorundasınız. Kahramanmaraş’tan yurt dışına aktarmalı bilet alırsanız problem yok ama çok pahalı. İndirimleri olan asker, öğrenci, bürokratlar, havayolu mensupları ve vekiller için pahalılık diye bir şey çok önemli değil belki.

Kahramanmaraş’ta bulunan Germanicia antik kentinin tanıtımı yeterince yapılsa ve uçuşların da bu ziyaretlere katkısının olacağı da unutul mamalı. Gaziantep antik kenti Zeugma’nın tanıtımını nasıl başarıyla yapıyor? Gaziantep sanayisi kadar olmasa da Kahramanmaraş sanayisi de çok önemli seviyeye gelmişken neden uçuşlar bu verilere göre yapılanmıyor ve planlanmıyor?

Rahmetli Mehmet Balduk uçuşlar için kavgayı ilk yıllarda hakkı ile vermiş ve başarılı olmuştu. Şimdi milletvekillerimiz ve Ak parti de önemli görevleri olan kişiler hatta bakanımız bizim gördüklerimizi görmüyorlar mı? Yoksa bu hizmete kişisel ihtiyaçları olmadığı için mi ilgilenmiyorlar.

Kahramanmaraş’tan sabah uçuşu Ankara, İstanbul ve İzmir’e mutlaka yapılmalı ve gece de Kahramanmaraş’a dönebilmeli vatandaş.

Yönetici ve politikacıların özel uçuşları, ulaşım yolları olabilir ama vatandaşı unut mamalılar. Bu konu bizim büyükşehrimizin problemi ve bizler için, Kahramanmaraşlıların en önemli problemidir.

İlimizden uçmadığım için havalimanında kültür ve turizm anlamında ne yapılıyor bilmiyorum. Fakat Gaziantep havalimanından uçuş yapanlar etkileyici olarak sergilenmiş olan kurtuluşun 100. Yıl sergisini mutlaka görmüşlerdir. Böyle çalışmaların Kahramanmaraş’ta da yapılması çok önemlidir. Ama ilimiz hep Kayseri, Malatya ve Gaziantep’in gölgesinde kalmıştır. Kalmaya da devam ediyor.

Tabiat harikası olan ilimiz çok daha önceki yazılarım da da yazdığım gibi, sanayimizin kimyasal atıklarıyla sadece ilimiz topraklarını değil, Hatay ve Adana illerini de zehirlemektedir. Artık yetkililer kapattığı gözlerini açmalıdır. Bu tabiatı zehirleyen tesis sahipleri de farkında olmasalar da kanser gibi bir illeti yaşama riskleri vardır. Hatta en sevdiklerini de bu hastalıklarla kaybedebilirler.

Su kaynaklarımız yıllardır kısmen Gaziantep’e ve Hatay’a nakledilmiştir. Çiftçimiz sulama yapamamakta ve hatta zaman zaman basına da yansıyan; isyan edercesine olaylar yaşanmaktadır. Su kaynaklarının başka illere nakli teknik olarak mümkün olsa da, bizlerin hayatını etkilemekle birlikte, esas itibarı ile yaban hayatı katledilmektedir. Bu konuda Gaziantep belediye başkanı hizmet ettiği il için gereğini yapmıştır. Fakat maalesef bizim ilimiz siyasileri ve bürokratları sınıfta kalmıştır. Evet kaynaklar paylaşılmalı fakat bu bilimsel bir konudur. Bu tür su kaynaklarının transfer çalışmaları yaban hayatının yok edilmesine, bitki çeşitliliğinin azalmasına, çiftçilerin üretim kabiliyetinin sınırlanmasına önemli bir olumsuz katkı sağlar. Çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılar sonuç olarak ürünlerde verim kaybıdır.

Su transferi gibi politik davranışların sonuçları hepimizin hayatını olumsuz etkilemektedir.

Bu muhteşem Kahramanmaraş tabiatını kaybet memeliyiz.

Tüm Kahramanmaraşlılar olarak bizlerin şehrimize ve sorunlarına sahip çıkma sorumluluğumuz, zorunluluğumuz vardır. Hem de asla taviz vermeden.

Kayseri-Kahramanmaraş demiryolu yanlış hatırlamıyorsam cumhuriyetin ilk yıllarında planlanmış. 2005 yılına kadar sanat yapıları (menfez gibi) halen duruyordu. Ama o yol asla yapılamadı.

Adana-Şanlı urfa otoyolu yapıldı ilimiz proje dışı kaldı.

Doğu-batı demiryolunda ara istasyon konumundayız baştan beri.

Hızlı tren projesinde de sonuç değişmedi. İlimizin sahipsizliği tescillidir biliyoruz da; politikacılarımız ne yapıyor?

Bürokratlarımızın katkısı nerede?

Neden birilerini seçiyoruz?

Seçtiklerimiz bu konuları çözmeyecekse; kim çözecek?

Hızlı tren İSTİYORUZ. Proje bitmişse de uygulama başlamadan müdahale etmiyorsanız bu il için ne yapacaksınız?

Kahramanmaraş’ın dünyaya açılmasına katkı sağlamak gibi bir göreviniz, gayretiniz yok mu dostlar?