Türkiye’nin önde gelen deprem bilimcileri Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları açıklamalarla bölgedeki son durumu değerlendirerek vatandaşı rahatlatacak mesajlar verdi.
Prof. Dr. Naci Görür: "Enerji Büyük Ölçüde Boşaldı, Endişeye Gerek Yok"
Depremin hemen ardından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, sarsıntının konumuna dikkat çekerek korkulacak bir durum olmadığını belirtti. Görür, depremin Pazarcık segmenti üzerinde gerçekleştiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Armutlu-Pazarcık-Kahramanmaraş'ta 4,4 büyüklüğünde, sığ bir deprem oldu. Deprem Pazarcık segmanı üzerinde meydana geldi. Muhtemelen artçı nitelikte bir sarsıntı. Endişe edilecek bir şey yok çünkü enerjisi büyük ölçüde boşalmış bir bölge. Geçmiş olsun."
Görür’ün özellikle bölgedeki ana enerjinin daha önce boşaldığına ve bu sarsıntının büyük olasılıkla bir artçı sarsıntı olduğuna yönelik tespiti, vatandaşların yüreğine su serpti.
Prof. Dr. Osman Bektaş: "Alarm Verici Bir Durum Değil, Gerilim Uyumu Sürüyor"
Depreme ilişkin bir diğer önemli değerlendirme ise Prof. Dr. Osman Bektaş’tan geldi. Bektaş, Pazarcık’ta yaşanan bu hareketliliğin 6 Şubat 2023’teki büyük felaketin ardından yaşanan olağan bir süreç olduğunu ifade etti.
Doğu Anadolu Fayı’ndaki mekanizmaya dikkat çeken Bektaş, süreci şu sözlerle özetledi:
"Bu sarsıntı, 2023 deprem dizisinin etkilerinin bölgede hâlâ sürdüğünü ve Doğu Anadolu Fayı'nın bu kesiminde gerilim uyumunun devam ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla tek başına olağan dışı veya alarm verici bir durum olarak değerlendirilemez."





