Yemeğin tadına bile bakmadan sofraya oturur oturmaz tuz ekliyor musunuz? Tuz sizin için olmazsa olmaz mı? Haberi okuduktan sonra tekrar düşünün.

Çalışmalar, yüksek tuz alımının, kardiyovasküler sistem ve böbrekler gibi vücuttaki çeşitli organ sistemlerinin anormal çalışmasına yol açabileceğini göstermiştir. Aşırı tuz alımı da stresi artırabilir.

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ STRESİ ARTIRIYOR

Bilim adamları ayrıca yüksek tuz alımı ile beyin stresi arasındaki ilişkiyi incelediler ve tuzun stres hormonlarının üretimini artırarak beynin strese tepki verme şeklini gerçekten değiştirebileceğini buldular.

Çalışma, çok fazla tuzlu yiyecek yemeyi vücudun stres tepki sistemi olan hipotalamik-hipofiz-adrenal ekseninin aktivasyonuna bağladı. Araştırmacılar ayrıca, yüksek tuzlu bir diyetin, stres tepkilerini, kardiyovasküler, bilişsel, bağışıklık ve metabolik fonksiyonları düzenlemeye yardımcı olan doğal bir hormon olan glukokortikoid düzeylerinin artmasına neden olduğunu gözlemlediler.

asiri-tuz-tuketimi

FARELER ÜZERİNDE DENEY YAPILDI

Araştırmacılar, tuzun vücuttaki stres seviyelerini nasıl etkilediğini incelemek için, düşük ve yüksek sodyum tuzu içeriğine sahip kontrol diyetleri ile beslenen fareler kullandılar. Sekiz hafta boyunca her sabah ve akşam stres hormonu seviyelerini ölçtükten sonra, HPA ekseninin strese tepkisini değerlendirmek için farelerden kan örnekleri aldılar. Doku örnekleri toplandı ve fare hipotalamus, karaciğer, böbrek ve kalp analizi için analiz edildi.

tuz-tuketimi

Bulgular, farelerde yüksek tuz alımının vücutta sıvı dengesizliklerine ve kanda hipernatremi olarak bilinen bir durum olan sodyum seviyelerinin artmasına neden olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, insanlar için daha kesin sonuçlara varmak için sistematik çalışmalara ihtiyaç olduğuna inanıyor.

Beslenme uzmanlarına göre, bir kişi günde 2.300 mg'dan fazla sodyum tüketmemelidir.