2023 Kahramanmaraş Depremi sonrası yaşanan yönetim zaafları, belediyenin arama-kurtarma süreci ve kamu binalarının ihlallerle inşa edilmesi, dönemin başkanı hakkında ciddi eleştiriler doğurmuştu. Aday olup olmama tartışmaları sürerken; 18 Ocak 2024 tarihinde Güngör’ün, sosyal medya paylaşımları üzerinden çok sayıda depremzedelere dava açtığı ileri sürüldü.
EVLADINI KAYBEDEN BABAYA DAVA
En dikkat çeken dava, acı yaşayan biri olan ve depremde evladını kaybeden bir baba hakkında açıldı. Bu kişilerden biri hakkında, hakaret suçlamasıyla 2,5 yıl hapis talep edildi. Mahkeme adli para cezası olan 7.080 TL ceza verdi; ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesine rağmen, baba ayrıca 30.000 TL avukatlık ücreti ödemek durumunda bırakıldı. Bu karar, depremzedeler arasında büyük tepki ve mağduriyet yarattı.

Depremin yaralarını sarma mücadelesi devam ederken, 18 Ocak 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Fırat Görgel'i açıklamasıyla sular durulmuş gibi görünse de, Güngör cephesinden beklenmedik bir hamle geldi. Aynı gün, eski başkan Güngör'ün sosyal medya üzerinden kendisine tepki gösteren depremzedelere karşı toplu dava açmaya başladığı iddia edildi. NOW Haber'in ulaştığı belgelere göre, Güngör'ün çok sayıda dava dilekçesini bu tarihte Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu netleşti.

"SAYGI SINIRLARINI YIKTINIZ"
CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, söz konusu davaların zamanlamasını manidar bulduğunu vurguluyor. Ateş, “Evladını kaybetmiş bir babaya açılan dava, 18 Ocak’ta aday gösterilmediği gün açılmış. Ne oldu, 30 bin TL alınca vicdan rahatlıyor mu? Evladını kaybetmiş bir babanın acısını haksız şekilde hukuk yollarına taşıdınız, bir avukatlık ücreti için saygı sınırlarını yıktınız” diyerek tepkisini dile getirdi.
DOSYA SAYISININ ARTTIĞI İDDİA EDİLİYOR
Edinilen bilgilere göre, Hayrettin Güngör'ün şu anda Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde Genel Sekreterlik görevini sürdürdüğü ve Kahramanmaraşlı çok sayıda depremzedeye benzer davalar açtığı öğrenildi. Avukatları aracılığıyla açılan bu davalar sonucunda yüksek miktarda vekalet ücretleri kazanıldığı ve dosya sayısının giderek arttığı iddia ediliyor.
Depremin yaralarını henüz tam olarak saramamış, konteynerlerde veya geçici barınma koşullarında yaşam mücadelesi veren binlerce Kahramanmaraşlı, bu davaların açılmasını "sosyal devlet anlayışına aykırı ve vicdansızlık" olarak değerlendiriyor. Yakınlarını kaybeden ve ağır bedeller ödeyen vatandaşlara karşı açılan bu hukuki süreçler, Kahramanmaraş halkının mağduriyetini daha da derinleştirmeye devam ediyor.




