TMSF Başkanı Muhittin Gülal, Ağrı'nın altın rezervleriyle ilgili olarak, "Ağrı fabrikamızda 2022 yılı bitmeden ilk altın dökümünü gerçekleştireceğiz. 2023 yılına kadar bu tesisten 3-3,5 ton altın üretmeyi planlıyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mollakara altın madeni tesisinin temel atma törenine katılmak üzere Ali'ye geldi.

Koza Altın'ın mütevellisi olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Ağrı Diyadin İlçesi Mollakara Köyü'ndeki altın madenciliği tesislerine toplam 160 milyon ABD Doları tutarında yatırım yapması bekleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Madenin ilk altın dökümü de işleme tesisine sahip olacak ve hedef 2022'nin son çeyreğinde olmak. 500 kişinin doğrudan istihdam edildiği işletmelerde dolaylı istihdam söz konusu. 2.300'e ulaşması bekleniyor." ifadelerine yer verildi.

KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi: "Ağrı İli Diyadin İlçesi içerisinde Koza Altın İşletmelerine aitMollakara Altın ve Gümüş projesinde, idari binaların yapımı için bugün (10.06.2021) Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Sayın Muhiddin Gülal'ın katılımlarıyla temel atma töreni gerçekleştirilecektir.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Ağrı Valisi Osman Varol başkanlığında Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı ile Koza Altın İşletmeleri Müdürü Kemal Öcal, tesisin kurulacağı alanda gerekli incelemeleri yapmıştı.

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, mart ayında düzenlediği basın toplantısında, planlanan söz konusu yatırımın tutarını 300 milyon dolar olarak açıklamıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ağrı Mollokara bölgesinde gerçekleştirilen uzun arama sonucunda 20 ton altın ve 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildi"