Avrupa Araştırma Konseyi’nin desteklediği araştırmacılar, keşfedilen bu doğal antibakteriyel mekanizmaların enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde çığır açabileceğini ifade etti.

Araştırma, hücrelerde proteinleri parçalayan proteazom yapıları üzerine yoğunlaşıyor. Bilim insanları, proteazomların aynı zamanda hücrelerdeki bakterileri tespit edebildiğini ve bu bakterilere karşı savunma mekanizmaları geliştirerek büyümelerini durdurabildiğini ortaya koydu.

Imperial College London Yaşam Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Danile Davis ise keşfin "çok önemli" olduğunu ancak bu mekanizmanın yeni bir antibiyotik kaynağına dönüşmesi için daha fazla test yapılması gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, yeni antibiyotikler ve enfeksiyonlara karşı alternatif savunma mekanizmaları büyük bir ihtiyaç haline geldi. Çünkü zamanla ve yanlış kullanım nedeniyle birçok patojen, mevcut tedavilere karşı direnç geliştirdi.

Antimikrobiyal direnç (AMR), hastalıkların ve enfeksiyonların mevcut tedavilere yanıt vermemesi anlamına geliyor ve dünya genelinde giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor.