Yiyeceklerin bozulup bozulmadığını görüntüsünden, kokusundan veya tadından anlayabilirsiniz. Ancak yumurtanın zarar görüp görmediğini dışarıdan anlamanın bir yolu yoktur. Özellikle kasa çatlamış veya delinmemişse, sadece bakarak veya koklayarak durumu analiz etmek zordur. Peki yumurtaların kötü olduğunu nasıl anlarız?

Marketten yumurta aldığımızda hepimiz paketin üzerindeki son kullanma tarihine bakarız. Ancak bir yumurta kartonu üzerine basılan en güvenilir tarih, son kullanma veya en iyi kullanma tarihi değil, paketleme tarihidir.

SON PAKETLEME TARİHİNE BAKIN

Bir yumurtanın ne kadar taze olduğuna dair genel bir kılavuz, tarihe göre en iyisi, mağazaların bir ürünün rafta ne kadar süre kalması gerektiğini ölçmek için kullandığı bir araçtır. Yani hiçbiri size yumurtaların tam yaşını söylemez. Paketleme tarihi, yumurtaları kartona koyduğunuz tarihtir.

Düzgün saklandığında, yumurtalarınız paket tarihinden itibaren dört ila beş hafta içinde ve son kullanma tarihinden sonra iki ila üç hafta içinde yenebilir.

Geçmişi anlamıyorsanız, yumurtanın güvenli olup olmadığını görmek için yüzen bir test yapabilirsiniz.

Yumurta kabukları gözeneklidir, yani yumurta ne kadar eskiyse içine o kadar fazla hava girebilir.

YUMURTA SUYA BATIYORSA TAZEDİR

Yüzdürme testi yapmak için bir kaseyi veya bardağı suyla doldurun. Yumurtayı yavaşça bırakın ve batıyor mu yoksa yüzüyor mu bakın. Yüzerse, eskidir ve onu atmak isteyebilirsiniz. Yumurta batar ve dik durursa, çok taze değildir, ancak yine de yemek için güvenlidir. Batar ve yan tarafına düşerse, yumurta en iyi halindedir.

yumurta1_4

SALLAYARAK DA TAZELİĞİNE BAKABİLİRSİNİZ

Yumurtalarınızın bozulup bozulmadığını görmek için sallama testi de yapabilirsiniz. Yumurtayı kulağınıza tutun ve sallayın. Hiçbir şey duymadıysanız, birçok kişi anekdot niteliğindeki kanıtlara dayanarak yumurtalarınızın iyi olduğunu söyleyecektir. Sıvı duyarsanız, sarı veya beyaz distorsiyon anlamına gelir.

RENK DEĞİŞİKLİĞİ VARSA YEMEYİN

Yumurtaların bozulup bozulmadığını öğrenmenin en iyi yolu onları kırıp açmaktır. Sarısında veya beyazında herhangi bir renk değişikliği varsa, yumurta yemek için iyi değildir. Renk değişikliği, bakteri üremesinin bir işaretidir. Yumurtalarınız iyi görünüyor ancak kötü kokuyorsa veya kükürt gibi kokuyorsa, kötüdürler. Taze bir yumurtanın sarısı parlak sarı veya turuncu olmalıdır. Öte yandan, akı sarıdan çok uzak olmamalı ve nispeten kalın olmalıdır.

Yanlışlıkla bozulmuş yumurta yerseniz, salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riskiniz olabilir. Gıda zehirlenmesi ateş, karın ağrısı, ishal ve kusmaya neden olabilir.

buzdolabina-yumurta-saklama

BUZDOLABININ NERESİNDE SAKLAMALIYIZ? 

Yumurtalar, soğutuldukları sürece uzun bir raf ömrüne sahiptir. Bunları buzdolabı kapısının içinde saklamak yerine, buzdolabının en soğuk bölümünde, genellikle orta veya alt rafta saklayın. Kapı aslında buzdolabının en sıcak kısmı olduğu için, onu her açtığınızda ortam sıcaklıklarına maruz kalır.