Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve kamuoyunda 10. Yargı paketi olarak bilinen "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne dair sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. Tunç, “Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgemizde yer alan hedeflerimiz doğrultusunda hazırlanan ilk yargı paketi olan Kanun Teklifi, hem infaz sistemini hem de toplumsal hayatımızı ilgilendiren birçok başlıkta değişiklik içeriyor” dedi. Teklif, 10 farklı kanunda değişiklik öngörürken, 30 maddeden oluşuyor. Yeni düzenleme ile kasten işlenen suçlarda 1 yıl 6 aydan, 3 yıla; taksirle öldürme suçu hariç, taksirle işlenen suçlarda 3 yıldan, 5 yıla çıkarılacak. Hükümlüler, aldıkları ceza 2 yılın altında olsa dahi koşullu salıverilme tarihine kadarki süresinin en az 1/10’unu ceza infaz kurumunda geçirdikten sonra denetimli serbestliğe ayrılabilecek.
“Yeni düzenlemeyle toplumumuzda oluşturulmaya çalışılan cezasızlık algısı ortadan kaldırılacak” diyen Tunç, yeni düzenlemede hükümlülerin aldıkları ceza 2 yılın altında olsa dahi, koşullu salıverilme tarihine kadarki süresinin en az 1/10’unu ceza infaz kurumunda geçirdikten sonra denetimli serbestliğe ayrılabileceğini, böylece cezanın caydırıcılığı güçlendirileceğini ve cezanın infazının amaca uygun bir şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti.
10. Yargı Paketiyle suçlunun rehabilite edilmesi için de önemli adımlar atılacağını belirten Tunç, hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanmasına karar verilen mahkumların; “Dış dünyaya uyum sağlamaları, rehabilite edilerek yeniden suç işlemelerinin önlenmesi ve topluma kazandırılması amacıyla koşullu salıverilebilmelerine imkân tanınacak” dedi. Buna göre hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulananların, süreli hapis cezasının 4’te 3’ünü iyi hâlli olarak infaz etmeleri durumunda koşullu salıverilmeden yararlanabileceği belirtildi.