Sumak ekşisi, özellikle Kahramanmaraş mutfağında kullanılan en sağlıklı baharatlar arasında yer alır. Yemeklere ekşi bir aroma kazandırmanın yanı sıra sağlık açısından faydaları olan sumak son zamanlarda tüm dünyaya yayılan koronavirüse iyi geldiği bilinmesinin ardından Sumak tüketiminde artış yaşandı.

Vatandaşlar piyasada satılan sumak ekşisi ile pek bilgi sahibi olmasa da araştırdığımız bilgiler doğrultusunda piyasada satılan sumak ekşisinin özelliği tamamen yok oluyor.

PİYASADA SATILAN SUMAK EKŞİSİ HAKİKİ DEĞİLDİR

Bu konu da babadan gelen mesleği devam ettiren Halil Özbağış şunları söyledi:

''Sumak ekşisi şehrimizin olmazsa olmazıdır. Paçalarda ekseriyet kullanılır. Ancak sumak ekşisinin ilk suyu ekşi ahıdı olarak alındıktan sonra geriye kalan tortu şu an piyasada satılan sumak ekşisi diye vatandaşları kandırmaktadırlar. Piyasada satılan sumak ekşisi kesinlikle limon tuzlu ve gıda boyalı olup sumak ekşisinin tortudur. Siz siz olun sumak ekşisi diye piyasalardan almayın, çünkü hakiki sumak ekşisi değildir'' dedi.

VATANDAŞLAR KANDIRILIYOR

Sözlerine devan eden Özbağış: ''Dere kenarlarında, bağlarda, bahçelerde yetişen Sumak Ekşisini toplayan üreticiler, daha sonra ekşi ahıdı olarak ilk suyunu alıp tortusu kurutulan sumakları yapraklarından ayırma işleminin ardından çekildikten sonra toz haline getiriliyor. Bu tortu tozuyla limon tuzu ve gıda boyası karıştırılıp piyasaya sürülüyor ve vatandaşlar kandırılıyor.''