Ukrayna savaşının ardından bir enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa, kömüre ve nükleer enerjiye yöneldi. Avrupa ülkesi 26 kömürle çalışan elektrik santralini yeniden faaliyete geçirerek nükleer enerjiyi enerji üretim listesinin başına koydu. Son yıllarda güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik veren Avrupa ülkeleri, Rusya'ya yönelik yaptırımlara tepki olarak gaz sorunuyla karşılaştıklarında kömür ve nükleer enerjiye yönelerek çözüm buldular.

ENERJİ KRİZİ HAD SAFHADA

Petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtlarda Rusya'ya bağımlı olan Avrupa ülkeleri, Ukrayna savaşının ardından Rusya'ya sert yaptırımlar uyguladı. Rusya yaptırımlar nedeniyle gaz arzını kesiyor ve Avrupa ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya.

FOSİL YAKITLARA DÖNMEK ZORUNDA KALDILAR

Son yıllarda çevre ve iklim değişikliğini önlemek için kamuoyu baskısı altında hareket eden, enerji arz güvenliğini ikinci plana atan Avrupa ülkeleri, Rusya'nın yaptırımlara tepki olarak doğal gaz arzını kesmesinin ardından yeni politikalar oluşturmak zorunda kaldı.

Avrupa ülkeleri son 30 yılda elektrik üretiminde kömür kullanımını azalttı ve 2020 yılına kadar kömürün payını yüzde 13'e düşürdü. Avrupa'daki 300 kömürlü elektrik santralinin yarısını kapatma planı yok.

26 KÖMÜR SANTRALİ FAAL HALE GETİRİLDİ

Avrupa ülkelerinde kömürün elektrik üretimindeki payı 2022 yılına kadar %16'ya çıktı. Kömür, elektrik üretiminde ikinci sırada yer alıyor.

Sonunda, Avrupa ülkesindeki 26 kömürlü termik santralin yeniden çalıştırılmasına ve kapalı tutulmasına karar verildi.

YEŞİL ENERJİ VAATLERİ GERİDE KALDI

Yıllardır yeşil enerjiye kendini adamış olan Almanya, kapatacağını açıkladığı kömürlü termik santrallere devam etme kararı aldı. 14 termik güç ünitesini yeniden başlatan Almanya, 3 ünite hazır hale getirdi.

Fransa, İspanya ve Finlandiya kömürle çalışan termik santralleri işletmeye aldı. İtalya ise termik santrallerin kapatılmasının ertelenmesi ve devre dışı bırakılan bir santralin acil olarak yeniden devreye alınması için şimdiden hazırlıklara başladı.

İngiltere, bazı kömürlü termik santrallerin ömrünü uzatırken, 30 yıl sonra ilk kez yeni bir kömür madenciliği projesine onay verdi.

Avusturya ise kapatılan bir kömürlü termik santrali yeniden hizmete alırken, Yunanistan yedi kömürlü termik santralin işletme süresini uzattı.

NÜKLEER ENERJİ İLK SIRADA

Avrupa ülkeleri ayrıca nükleer reaktörleri kapatma ve nükleer enerjiyi kademeli olarak devre dışı bırakma planlarını tersine çevirdi. Bazı Avrupa ülkeleri nükleer reaktörlerin kapatılmasını ertelerken, diğerleri yeni nükleer enerji projelerini hızlandırdı.

Avrupa ülkelerinde kömürün yanı sıra nükleer enerji de önemli bir konuma gelmiştir. Elektrik üretiminde nükleer enerji ilk sırada yer alırken, Avrupa'nın toplam elektrik üretiminin %22'si nükleer reaktörlerden sağlandı.

Almanya, geçmişte kapatma kararı aldığı üç nükleer santrali acil durum rezervi olarak elinde tutma kararı aldı.

Birleşik Krallık, planlanan Sizewell C nükleer santralini resmen onayladı.

Belçika, 2025 yılında kapanması planlanan 2 nükleer santralin işletmesini 2 yıl daha uzattı.

Avrupa'nın en büyük nükleer kapasitesine sahip olan ve elektriğinin çoğunu 56 reaktörden sağlayan Fransa, 14 yeni nükleer reaktör inşa etme planlarını açıkladı. Fransa ayrıca küçük modüler nükleer reaktör (SMR) teknolojisine yatırım yapmaya karar verdi.

Hollanda iki yeni nükleer reaktörün inşasına yatırım yapmayı planlarken, Polonya üç yeni nükleer santral için planlara girişti.

Bu nedenle, enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa ülkeleri, arz güvenliğini ve elektrik üretiminin sürekliliğini sağlamak için kömür santrallerinin ve nükleer reaktörlerin işletme sürelerini uzatma ve yeni nükleer enerji projeleri hazırlama eğilimindedir.