Korona virüs vakalarının son aylarda hızla artması sonrası Avrupa’da kısıtlamalar yeniden başlıyor. Fransa’da 17 Ekim’de başlayacak sokağa çıkma yasağına uymayanlara hapis cezası verilecek. İspanya’da barlar ve restoranlar iki hafta süreyle kapatılırken, İngiltere’de ise alarm seviyese çeşitli bölgelerde arttı.

FRANSA’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Vaka sayısı Ağustos ayından bu yana yükselen Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aralarında başkent Paris’in de bulunduğu 9 büyük kentte 17 Ekim’den itibaren saat 21:00 ile 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ülke nüfusunun üçte birini kapsayan yasağın en az dört hafta boyunca yürürlükte kalacağı bildirildi.

Başbakan Jean Castex, Sağlık Bakanı Olivier Veran, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve Çalışma Bakanı Elisabeth Borne bugün yaptıkları ortak basın toplantısında 17 Ekim'den itibaren uygulanacak olan sokağa çıkma yasağına ilişkin detayları paylaştı.

Restoranlarda daha sıkı bir sağlık protokolünün uygulanacağını belirten Castex, masalarda en fazla 6 kişinin oturmasına izin verileceğini ve müşterilerin kayıt altına alınacağını dile getirdi. Her gece 12 bin güvenlik gücünün sokaklarda görev alacağını açıklayan Bakan Darmanin, yasağın en az 4 hafta süreceğini ifade etti. Dermanin, yasağa ilk kez uymayan vatandaşlara 135 Euro, yasağı ikinci kez ihlal eden vatandaşlara ise bin 500 Euro para cezası kesileceğini aktardı. Bakan Darmanin, yasağı üç defa ihlal eden vatandaşların ise 6 ay hapis ve 3 bin 750 Euro para cezasına çarptırılacağını açıkladı. İstisnai izne tabi olan vatandaşların dolaşma belgesi hazırlamaları veya yolculuk biletlerini göstermeleri durumunda ceza kesilmeyeceğini aktaran Darmanin, yolculuk ve profesyonel sebep dışındaki izinlerin ise 1 saat ile sınırlandırıldığını ifade etti.

İSPANYA’DA KISITLAMA
Fransa’nın dışında yaklaşık 900 bin vaka ve 33 binden fazla ölümle Avrupa’daki en yüksek vaka oranlarından birine sahip olan İspanya, 15 gün boyunca Katalonya bölgesindeki barları ve restoranları kapatma kararı aldı. Bölgedeki tüm bar ve restoranlar, Perşembe gecesinden itibaren iki hafta boyunca paket ve teslimat hizmeti ile sınırlı olacak. Mağazalar ve marketler yüzde 30, spor salonları, sinemalar ve tiyatrolar yüzde 50 kapasiteyle çalışacak ve çocuk oyun alanları saat 20:00’de kapanacak. Bölgede üniversitelerde eğitime ara verilirken, tüm spor müsabakaları da 15 gün süreyle durduruldu. Avrupa’da salgından en fazla etkilenen bir diğer ülke olan Portekiz de etkinliklere katılımcı sayısını sınırlayan ve üniversite partilerini yasaklayan yeni katı kuralı uygulamaya başladı.

İNGİLTERE KARIŞIK
İngiltere’de hükümetin üç aşamalı eylem planı kapsamında Liverpool’daki önlemlerin en yüksek seviyeye çıkması sonrası başkent Londra da “yüksek tehdit” bölgesi ilan edildi. Londra ile birlikte Essex ve Elmbridge’in de “yüksek tehdit” seviyesine çıkarılacağı bildirildi. “Yüksek tehdit” seviyesine çıkarılması düşünülen Manchester kenti ise tartışmalara neden oldu. Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham, kentte 3’üncü kademe karantina uygulanması halinde hükümete karşı yasal işlem başlatma tehdidinde bulundu. Burnham, “baskıya boyun eğmeyeceğini” ve aşırı kısıtlamaların “rıza ile değil, dayatma yoluyla” olacağını söyledi. Bunun üzerine Manchester ve ile ilgili karar “şimdilik” ertelendi. Öte yandan, Londra’nın da içerisinde bulunduğu üçüncü alarm seviyesindeki kurallar, farklı hane halklarının kapalı ortamlarda bir araya gelmemesini, dışarıda buluşmaların altı kişiyi aşmamasını, restoran ve barların 22.00’de kapanmasını içeriyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NDEN UYARI GELMİŞTİ
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, Coronavirüs günlük vaka sayılarının Avrupa'da "katlanarak arttığı" uyarısında bulundu. Kluge "Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı." demişti.

Kluge, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, "Avrupa'da gelişen epidemiyolojik durumun büyük endişe uyandırdığını" vurgulamıştı.

Covid-19'un ölüm nedenleri arasında beşinci sıraya yükseldiğini aktaran Kluge, Avrupa kıtasında günlük ölüm rakamlarında bin sınırının aşıldığına dikkati çekmişti.

Kluge, Avrupa'da salgının başlangıcından bu yana haftalık 700 bin kişiyle en yüksek vaka sayısının kaydedildiğini anımsatarak, toplam vaka sayısının sadece 10 gün içerisinde 6 milyondan 7 milyona yükseldiğini kaydetmişti. 

Kaynak: (Yeniçağ)