SEVGİLİ Kahramanmaraşlılar…
 

Sizlere bugün, Gaziantep lobisinin memleketimizin suyunu nasıl gasp etmeye çalıştığını bir kez daha anlatacağım…
 

İster can kulağı ile dinleyin…
 

İsterseniz dinlemeyin…
 

Ancak şunu unutmayın, önümüzdeki yıllar, şehrimizin içme ve sulama su sıkıntısı yaşamaya başladığında, ‘’eyvah biz niye sessiz kaldık ve göz yumduk’’ demeyin…
 


 

Olay şudur:
 

Yanı başımızda yapılmak istenen Düzbağ Barajı ve Kahramanmaraş’ın suyu ile ilgili en az 4 yazı yazdım, canlı televizyon programları yaptım…
 

Özet olarak anlatacak olursam; Düzbağ Barajını yapabilmek için Çetintepe Barajından Kahramanmaraş’ımıza tahsis edilen yıllık 65 Milyon metreküp/yıl su tahsisinin iptal edildiğini haykırdım…
 

Düzbağ barajı yapıldığında, suyun inşa edilmiş olunan isale hattıyla Gaziantep’e çevrileceğini ve Düzbağ Barajının aşağısında yer alan Çetintepe Barajında yeterli su kalmayacağını belgeleriyle beraber ortaya koydum…
 


 

Ankara da Sayın Mahir Ünal ve Ahmet Özdemir’in canhıraş çabalarının devam etmekte olduğunu buradan sizlere belirtmek isterim…
 


 

Aslında Çetintepe Barajının tek amacının; Yaklaşık 600 bin dönüm arazinin sulanmasının planlandığını, bu arazinin yaklaşık 250 bin dönümünün Adıyaman’da, 250 bin dönümünün Gaziantep İlinde olduğunu, kalan 100 bin dönümünün Kahramanmaraş’ımızda olan arazileri sulaması hedeflenmekteydi…
 

Ancak DSİ ile Gaziantep Belediyesi, Gaziantep’e Düzbağ Barajı vasıtasıyla yaklaşık 110 Milyon metreküp fazla su vermesi konusunda anlaşınca, Çetintepe Barajında 600 yüz bin dönüm araziyi sulayacak su kalmadı.
 

Kalan su da ancak 350 bin dönüm araziyi sulayabileceği için, Kahramanmaraş’a yapılan yıllık 65 Milyon metreküp su tahsisi iptal edildi…
 


 

Bir kez daha, siyasetçisine, STK Başkanlarına, derneklere ve halkımıza ifade etmek istiyorum ki:
 

Çetintepe Barajından sulanacak alanın yaklaşık 300 bin dönümü, Gaziantep İli sınırları içerisinde olacak şekilde projeler yapıldı…
 

Yani Gaziantep’in sulanacak alanları için Kahramanmaraş’ımızın içme suyu feda edildi.
 

Daha açık bir ifadeyle, Gaziantep Belediyesi ve DSİ üst düzey bürokrat ve yöneticilerinin iş birliği ile hem Çetintepe Barajı hem de Düzbağ Barajı projeleri Gaziantep’e hizmet eder hale getirildi…
 

Peki bu durumun çözümü var mı?
 

Var Edeler var.
 


 

Nasıl mı var?
 

İşte uzmanlarla yaptığım görüşmeyi sizlere aktarıyorum:
 

1- Gaziantep’e tahsis edilen su 173 Milyon metreküp/yıldır. Bu suyu Göksu Nehrinin üst kotlarından Kırkpınar Kaynakları mansabından bir tünelle alarak inşa edilmiş olunan Helete-Gaziantep İletim hattına vermek mümkündür. Gaziantep’e tahsis edilen suyun üçte ikisini böylece cazibe ile iletim hattına verip, kalan üçte biri ise Çetintepe veya Kırkpınar kaynaklarının üst tarafında inşa edilecek Umutlu Barajıyla sağlanabilir. Bu alternatifler için bir yap işlet devret projesi de DSİ Genel Müdürlüğüne verilmiştir.
 

2- Böylece Gaziantep suyunu cazibeyle alacak ve Çetintepe Barajına yeterli su kalacaktır. Ayrıca Kahramanmaraş’ımıza da ilave içme suyu sağlanabilecektir.
 

3- Düzbağ Barajı Ilısu Barajından hem yüksekli hem de dolgu hacmi olarak 1,5 kat büyüktür. Barajın 1 Milyar dolara bitmesi beklenmektedir. Su, alternatif projelerle Gaziantep’e iletileceği için Düzbağ Barajının yapımında da vazgeçilmelidir. Böylece kamu, yani Devletimiz 1 Milyar dolar tasarruf sağlamış olacaktır.
 


 

Durum bu şekilde Sayın Tarım ve Orman Bakanı hemşerimiz Vahit Kirişçi’ye anlatıldığını biliyorum. Sayın Bakan’ın konuyu çok iyi anladığını ve bu doğrultuda bir Bakan Yardımcısını görevlendirdiğini duydum…
 

Ancak aldığım bilgiler doğrultusunda, yine bürokrasinin çarkları arasında seçim süreci geçiştirilerek Kahramanmaraş’ın suyuna el konulmak istendiğini düşünüyorum…
 

Hem kamunun menfaatini, hem çevreyi, hem Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın sulama ve içme suyunu kurtaracak alternatif projelerden biri olan Umutlu Barajı yapımının hayata geçirilmesi gerekir...
 

Düzbağ barajı yapılarak Gaziantep’in suyumuza el konulmasının önüne geçilmelidir...
 


 

Buradan bir kez daha sesleniyorum:
 

Kahramanmaraş’ın suyuna el koymaya çalışan önceki DSİ Genel Müdür gönderildi ve onun bu işteki en büyük suç ortağının pasif hale getirildiğini öğrendim…
 

Şimdi ki DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif Balta, bu işlere bulaşmamış biri…
 

Ey Kahramanmaraş Milletvekilleri, STK’lar, dernekler ve Sayın Tarım ve Orman Bakanımız; Kamuya sıfır maliyet alternatifli geliştirilen umutlu barajını hayata geçirmek adına bir olun, diri olun, iri olun...
 

Devletimize maddi anlamda büyük yük getirecek Düzbağ Barajının yapılması inadıyla bürokrasiye feda ettirmeyin...
 

Kahramanmaraş’ımızın bedduasını almayın…
 

Sonra iflah olmazsınız…
 

Derhal Düzbağ Barajının planlamasını iptal ettiriniz veya ediniz ve alternatif projelerin tamamlanması için talimat veriniz...
 

Eğer benim memleketimin suyunu, göz göre göre Gaziantep’in çalmasına, almasına, götürmesine, kim göz yumuyorsa…
 

Vallahi de billahi de hem bu dünyada, hem öbür dünyada, iki elim yakasında olacaktır.