Ağustos ayında Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ve arkeolog Mustafa Çelik, Atatürk sahilinde saha çalışması yaparken, Takaron Vadisi'nin Gerger tarafında, baraj su seviyesinden yaklaşık 50 metre yükseklikte ana kayaya oyulmuş bir giriş fark ettiler.

Alkan ve Çelik bu tünel benzeri koridor yapısına ateş yakarak girdiler ve 100 metre ilerlediler. Gizemiyle ses getiren bu 2x2 revakın eski bir yapı olduğu düşünülmüş ancak revakta hilti izlerine rastlanmıştır. Koridordan çıktıktan sonra barajın Siverek tarafında aynı şekilde başka bir giriş fark edilince tekne karşıya geçilerek burayı da kontrol etti. Aynı uzunluk ve büyüklükte bir koridor var.

İki tünelin de yakın zamanda tamamlanabileceği tahmin ediliyor. Tünellerin 1980 yılında Atatürk Barajı inşaatı için yapılan jeolojik etütler sırasında açıldığı, araştırmalar sırasında öğrenildi. Arkeologları heyecanlandıran gizemli koridorların 42 yıl önce Ulusal Su Projesi tarafından açıldığı belirlendi.

takaron-vadisindeki-dehlizler-heyecanlandirdi

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 3 ay önce Gerger Kanyonu'nda yaptığımız bir araştırma sonucu Antik Dönem tünelleri olduğunu düşündüğümüz bazı dehlizler tespit ettik. Bu dehlizleri ilk gördüğümüzde çok heyecanlanmıştık. Çünkü muazzam yapılardı. Bu dehlizleri kayaların içine oyarak kimin yaptığını düşünürken, yaptığımız araştırmada 1980’lerde özellikle Atatürk Barajı için yapıldığını tespit ettik” dedi.

Alkan, ayrıca bu dehlizleri turistlerin gezebileceğini ifade etti.