Çocuk sağlığı uzmanı Dr. Hakan Onur, iki yıldır dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla artık herkesin virüs ve bulaşıcı hastalık konusunda az çok bilinçlendiğini söyledi. Doktor Onur, Covid-19 döneminde özellikle hijyen ve izolasyonun önem kazanmasıyla birlikte başta çocuk hastalıkları olmak üzere hastalıklarda önemli bir azalma gözlemlendiğini kaydetti.

Dr. Onur, bunun nedenini ise “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her zaman der ki, eğer bir çocuk 1-4 yaş arasında ve evde ise yılda 6-8 kez, bu çocuk eğer kreşe veya anaokuluna gitmeye başladıysa bu sayıları birer, ikişer kat artırarak hasta olma hakkına sahiptir. Bu ateşlenmelerin hepsi gerçekten kötüye işaret midir? Tabi ki değildir. Çünkü çocukluk çağındaki enfeksiyon yüzde 80'ni virüslerdir” diye konuştu

cocuk-sagligi-uzmani-uyardi-okullarin-acilmasi-ve-mevsim-gecisleriyle-cocuk-hastaliklari-icin-eylul-kritik-ay

“EYLÜL BİZİM İÇİN ÇOK KRİTİK BİR AY”

“Son yıllarda korona virüs, influenza denilen virüsler, nezle virüsleri, bugünlerde fazlaca görülen el, ayak hastalıkları gibi virüsler, suçiçeği, kızamık gibi bunların hepsi virüs hastalıklarıdır” diyen Dr. Onur, sözlerine şunları ekledi:

“Bunların hedef kitlesi çocuklardır. Neden çocuklardır? Birincisi daha bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş varlıklardır. İkincisi, toplu yaşamaya bizden daha fazla müsaitler. Çünkü kreşe, anaokuluna, ilkokula, parka, bahçeye gidiyorlar. Bunlardan bir kişinin hasta olması demek diğerlerinin de yüzde 80-90 3-5 gün içinde hasta olması demektir. Bu anlamda Eylül ayı bizim için çok kritik bir aydır. Çünkü Eylül ayıyla beraber mevsim değişmeye başlar. Yazdan sonbahara geçeriz ve ani gündüz-gece farklılıkları ve virüslerin en sevdiği şeylerdir. Aşırı sıcakta çok yaşamazlar, onun için bizim doğu, güneydoğu gibi bölgelerde yazın pek hastalık görmeyiz.”

(Kaynak: İHA)