Otomobil sektöründe hararetli günler yaşanıyor. Hali hazırda özellikle Avrupa’da elektrikli otomobillere dönüş başlamış durumda. Fakat dünya genelinde hala içten yanmalı motorlara olan talep azalmış değil. Özellikle de Tofaş Şahin gibi ikonik modellere.

Bir dönem ülkemizde de satılan ve 1990 sonrasına damgasını vuran Tofaş Şahin, sonrasında Mısır ve Etiyopya gibi ülkelerde de üretildi. Elbette bu ülkelerdeki üretim de sonrasında durduruldu. Ta ki 2023’e kadar.

Bilindiği üzere Etiyopa, geçtiğimiz yıl Şahin’ ya da Etiyopya’daki ismi ile Holland Docc’u tekrardan üretme kararı aldı. Bu kararın altında yatan temel neden ise güncel otomobillerin pahalı olmasıydı. Tofaş Şahin ise güncel modellere nazaran çok daha masrafsız bir yapıdaydı.

Otomobilin üretimi biraz geç de olsa başladı. Nitekim tahmin edildiği üzere 2023 model Tofaş Şahin’e olan talep hayli fazla oldu. İlk partide üretilen otomobiller daha showroom’a çıkmadan tükendi.

Nitekim, Şahin’e yani Holland Docc’a olan ilgi sadece Etiyopya’dan değildi. Yurt dışından da otomobili almak için devreye giren pek çok ismin olduğu belirtildi.

Hatta iddialara göre Etiyopya 2023 model Tofaş Şahin modellerinden birisini Türkiye’ye göndermiş. Otomobili alan kişinin aracı Ankara’ya teslim edilmek üzere yola çıkmış.

Yetkililer otomobilin maliyetinin Türkiye’deki vergiler hariç 10 bin doları bulduğunu belirtiyorlar. Yani satış fiyatı ve nakliye masrafları 10.000 TL tutmuş.

SİZCE MANTIKLI MI?

Muhtemelen üzerine ÖTV ve KDV de eklendiği zaman 2023modelŞahin’in maliyeti 350 bin civarında bir meblağa denk gelecektir. Peki sizde kasasından motoruna herşeyi aynı olan bir Şahin’i sırf sıfır diye 350 bin TL’ye almak mantıklı mı?