2022 zamlarından zorunlu trafik sigortası da nasibini aldı. Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyonu aşkın araç bulunuyor. Tüm araçlar için zorunlu trafik sigortası' yaptırılması gerekiyor. Trafik sigortasının amacı, herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın malına veya canına verilen hasarı, kabahat oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen karşılamak. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 169 lira. Bu ceza 15 günde ödenirse yüzde 25 indirimle tutar 147 liraya düşüyor. Sigorta yoksa bu cezaya ek olarak trafikten men ve otopark parası da söz konusu oluyor.

TRAFİK SİGORTASI NE KADAR 2022?
Trafik sigortasında fiyat artışlarını kontrol etmek için 12 Nisan 2017 itibarıyla tavan fiyat uygulanıyor. Yani sigorta bedelleri illere ve basamaklara göre belli tutarların üzerine çıkamıyor. Bu tavan fiyat aylık güncelleniyor.

31 Aralık 2021'e kadar tavan fiyatlardaki bir önceki aya göre artış yüzde 1'di. 2022 Şubat ayı itibarıyla artış katsayısı yüzde 1.50 olarak uygulanmaya başladı. Karar geçen yılın son gününde Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINA NE KADAR ZAM GELDİ?
Değişiklikle ayrıca, 1 Şubat 2022'den itibaren Zorunlu Trafik Sigortası tarifelerinde, tek seferlik yüzde 20 artış yapıldı. Artışla birlikte iller bazında şubatta geçerli olacak tarifeler netleşti.

Buna göre; İstanbul'da ilk kez trafiğe çıkacak bir kişi 4. basamak üzerinden en fazla 2 bin 237 lira trafik sigortası ödeyecek. Mevcut araç sahipleri hiç kazaya karışmadıysa ve yüzde 45 indirimli 7. basamak ise ödeyeceği maksimum tutar 1230 lira olacak. Rekabetten dolayı bu fiyatların altında teklif veren şirketler olabiliyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NASIL BELİRLENİYOR?
Araçların sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor. İlk kez araç alıp trafiğe çıkanların basamağı 4'ten başlıyor. Sürücüler kazaya karıştıkça 1. basamağa kadar düşüyor. Art arda üç yıl hiç kaza yapmayanlar 7. basamağa yükseliyor. 7. basamağa yaklaştıkça sigorta ucuzluyor, 1'e yaklaştıkça pahalanıyor.

4. basamaktan 5. basamağa yükselen sürücüye yüzde 15, 6. basamağa yükselen sürücüye yüzde 30, 7. basamaktaki sürücüye yüzde 45 indirim uygulanıyor. Bu indirim 4. basamak üzerinden yapılıyor. Poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa, sigorta bedeli yüzde 50 artıyor. Art arda üçüncü yılı da hasarlı kapatıp 1. basamağa düşenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı oluyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI KAÇ YILDA BİR YAPILIR?
Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiş durumda. Bu sürenin sonunda sürücülerin sigortalarını yenilemeleri zorunludur.

Bununla birlikte, sigorta herhangi bir tarihte yapılabilir, sigorta zamanıyla ilgili kriterler sıfır ve ikinci el araçlar için farklılık gösterir.

Sıfır araçlar için satın alındıkları anda yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortası, ikinci el araçlarda ise noter satışından sonra 15 gün içinde yaptırılabilir.

İkinci el satışta eski ruhsat üzerine kayıtlı olan sigorta yeni sigortaya işlemez. Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI YAPTIRMAMANIN CEZASI NEDİR?
Sigortasız trafikte yakalanan araçlar çekilerek trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Bu durumda, sürücülerin yalnızca belirlenen cezayı ödeyerek tekrar trafiğe çıkması mümkün değildir. Sürücülerin araçlarını geri alabilmesi için zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekir.

Trafik sigortası olmayan aracın sahibi 2 tür trafik cezası alır. Bunlar:

Para cezası: 2022 yılında trafik sigortası yaptırmamanın cezası 169 TL'dir. Ceza alan kişi, cezayı 15 gün içinde peşin ödemesi durumunda ceza tutarında yüzde 25 indirim uygulanır. Böylece bu tutar 147 TL'ye düşer.

Trafikten men cezası: Bir aracın trafikte ya da park halindeyken zorunlu trafik sigortasının olmadığı yetkili birimler tarafından tespit edilirse araç, trafikten men edilir.

İLLERE GÖRE ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI 2022

zorunlu-trafik-sigortasi