Türkiye 14 Mayıs'ta genel seçime gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı seçimi ve 28'inci cumhurbaşkanı yardımcılığı seçimi için yol haritasını belirledi. Seçim takviminin başlangıç ​​tarihi 18 Mart olarak açıklandı.

YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde seçimlere katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

24 MART'A KADAR YSK'YA TESLİM EDİLECEK

Buna göre, seçim ittifakı, YSK tarafından belirlenip ilan edilen seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler arasında yapılabilecek. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü seçim takviminde belirlenen 24 Mart Cuma günü saat 17.00'ye kadar YSK'ye teslim edecek. Bu tarih ve saatten sonra ittifaka yeni bir siyasi parti dahil edilemeyecek.

İTTİFAK YAOPACAK PARTİLER

İttifak yapacak partiler, aday listelerinin teslim edilmesi için seçim takviminde ilan edilen süre gözetilerek 7 Nisan Cuma günü saat 17.00'ye kadar aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapabilecek veya aynı süre içinde YSK'ye bildirimde bulunarak ittifaktan vazgeçebilecek. İttifaktan vazgeçen siyasi partiler aynı gün saat 18.00'e kadar YSK tarafından ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere bildirilecek. Vazgeçme halinde, seçim ittifakı diğer partiler arasında devam edebilecek. İttifaktan vazgeçmenin bildirilmesini takip eden gün saat 17.00'ye kadar da ittifak protokolü değiştirilebilecek veya vazgeçebilecek.

İTTİFAK YAPARAK SEÇİME KATILMA KARARI ALAN PARTİLER

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, ittifak protokolünde oy pusulasında kullanılacak ittifak unvanını belirleyebilecek. Siyasi Partiler Kanunu'na göre kullanılamayacak unvanlar, ittifak adının belirlenmesinde de kullanılamayacak, ittifak unvanı dışında işaret, amblem ve logo belirlenemeyecek. Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde ise bunlar YSK'ye başvuru sırasına göre numaralandırılacak. İttifak yapan siyasi partiler, kendi aday listelerini verecekler. İttifaktaki partiler, ittifak protokolünü kanunlara aykırı olmadan ve YSK tarafından belirtilen ilkeleri dikkate almak suretiyle hazırlayacak.

AÇIK YERLERDE PROPAGANDA 31 MART'TA BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili propaganda sürecinde, ilk oylama için açık alanlarda propaganda 31 Mart'ta başlayacak, 13 Mayıs'ta sona erecek. Seçimin ikinci oylamaya kalması halinde 15 Mayıs Pazartesi gününden 27 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00'e kadar propaganda serbestisi devam edecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda seçim 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.

12 MAYIS'A KADAR SİYASİ REKLAM YAYINI SERBEST

Seçimin başlangıç tarihi olan 18 Mart'tan itibaren oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede, Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek. 18 Mart Cumartesi gününden itibaren 12 Mayıs Cuma Günü saat 24.00'e kadar siyasi reklam yayını da serbest olacak. Yüksek Seçim Kurulu, seçim dönemindeki yayınlarda uyulması gereken yayın ilkelerini de belirleyecek.