Düğünde takılan takılar, boşanma durumunda zaman zaman tartışma ve kavga konusu olabiliyor. Yargıtay, bu konuda gördüğü bir dava sonucunda düğünde takılan takıların kime verileceğine karar verdi.

Yargıtay 2 Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, 80 yıllık Yargıtay uygulamasını açıkladı. Gençcan, düğünde takılan ziynet eşyalarının herhangi bir örf ve adet kuralı olmadığı süre boyunca kime takılırsa takılsın kadının kişisel malı olarak sayıldığını dile getirdi.

Yargıtay'ın verdiği kararlara göre, düğünde takılan takılar kime takılmış olursa olsun bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı sürece kadına bağışlanmış kabul ediliyor. Yargıtaydan yapılan açıklamada Türk Medeni Kanununun 220. Maddesi gereğince düğünde takılan takıların kadının eşinin kişisel malı olarak kabul edildiği bildirildi.

Arada bir anlaşma olması durumunda ise Yargıtay aşamasında bunun ispat edilmesi isteniyor. Yine bu konuda bir örf veya adet kuralı olması halinde de Yargıtay tarafından verilen kararlar farklılık gösterebiliyor.

Örneğin, bazı yörelerde düğünde takılan takıların aileye ait olduğu yönünde örf ve adet kuralları bulunuyor. Bu durumda, takıların kime ait olduğuna karar verilirken bu örf ve adet kuralları da dikkate alınıyor.

Sonuç olarak, düğünde takılan takılar boşanma durumunda genellikle kadının oluyor. Ancak, arada bir anlaşma olması veya bir örf ve adet kuralı bulunması halinde bu durum değişebiliyor.

Editör: Sevilay Ersavaş