Yerbilimci Baturhan Öğüt, 8 Nisan'da gerçekleşen güneş tutulmasıyla ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu.

Güneş tutulması ve deprem arasındaki ilişkiyi merak edenler için önemli açıklamalarda bulunan Öğüt, güneş tutulmasının depremleri tetiklemediğini açıkça belirtti.

GÜNEŞ TUTULMASI DEPREMİ TETİKLER Mİ?
Güneş tutulması ve ay tutulmasının depremlerle doğrudan ilişkili olmadığını belirten Yerbilimci Baturhan Öğüt, bu olayların yer kabuğunu doğrudan etkileyebilecek kadar büyük bir manyetik etkiye sahip olmadığını vurguladı. Öğüt'e göre, bu tutulmaların litosfer üzerindeki etkisi, yer kabuğunu mikron ölçekte bile oynatamayacak kadar zayıf.

DEPREM OLASILIĞI YÜZDE KAÇ?
Yerbilimci Baturhan Öğüt, geçmişte güneş tutulmaları öncesinde veya sonrasında meydana gelen depremlerin tümünün denk geldiğini belirtiyor. Bu durum, her an her dakika, saniye, salise, saat ya da herhangi bir zaman diliminde deprem olma olasılığının yüzde 90 olduğunu gösteriyor. Öğüt'ün açıklamalarına şu ifadelerle devam etti;

“Çünkü her an her dakika, saniye, salise, saat ya da her hangi bir zaman dilimi içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 90'dır. Ortalama 7,0 büyüklüğünde bir depremin olması için 200 km uzunlukta ve 20 ila 25 km genişlikte 16 km derinlikte bir fayın kırılması lazım bu da yaklaşık olarak 200 trilyon metreküp bir ağırlığın yerinden oynaması demek. Kaldı ki bu ağırlığı yerinden oynatabilecek bir güç yoktur” ifadelerine yer verdi.