Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İlk Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirilmek üzere kapanan belediyelerden ilçe ve beldelere intikal eden borçlar bir yıl ertelenmiştir" dedi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rixos Otel’de AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı’nın yerel yönetim çalışmalarını değerlendirmek için organize ettiği ’Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada Davutoğlu, 62. hükümetin kurulmasıyla şehir ve şehir sorunları bağlamında birçok istişarenin birlikte gerçekleştirildiğini belirterek, “AK Parti siyaseti istişare ile şehri birleştiren bir partidir. İstişare ortak bir bilinç oluşturma faaliyetidir, şehir ise tek tek bireylerden ortak kültür oluşturma faaliyetidir. İstişare ihmal edildiğinde şehir ihmal edilir. AK Parti belediye, belediye başkanları ne zaman biraraya gelseler bu sadece belediye başkanları arasında istişare olmuyor, aynı zamanda Türkiye’nin akıl çabası oluyor. Belli bölgelere sıkışmış AK Partiler ancak o bölgelerin sıkıntılarıyla ilgilenebilirler. 846 belediye başkanımızla Türkiye’nin en geniş şehir istişare platformunu oluşturuyoruz. Kader seçimine 7 Haziran’a giderken belediyelerimizin durumunu, şehirlerimizin ihya projelerini hayata geçirme konusunda bu konuları birlikte ele alacağız" ifadelerini kullandı.

 

’Şehri’ üç unsurun biraraya gelmesi olarak niteleyen Davutoğlu, "Sakinleriyle birlikte ortak sosyal ortamın oluşmasıdır. İşlevsel ve estetik yönü vardır. Şehir kültürü sosyal hayatın olmazsa olmazıdır. Ortak hayat alanının olmadığı yerde insani sosyal çevre oluşması imkansızdır. İbni Haldun ve birçok düşünür şehir ile iman arasında öyle bir bağ kurmuştur ki, aynı zamanda işlevsel bir birlikteliktir. Ticaret odaları, sanayi odaları işlevsel bütünlüktür. Sosyal hayat bakımından organik, işlevsellik bakımından kurumsal bütünlüktür. İnsanlar birarada yaşamak için şehirleri kursa daha şehrin olmazsa olmaz üçüncü şartı estetiktir, mimaridir. Şehre ruhunu veren şey o şehri oluşturanların dünya görüşüdür. Şehrin formuna yön veren ise o şehrin estetik öncülerin şehre kattığı değerlerdir. Şehri dokuyan anlayışla şehrin formu arasında ayrım yapmak mümkün değil. Size düşen vazife, mahalleden büyük şehre kadar inşa etmek, yapılar arasında organik bütünlüğü oluşturan yapıları inşa edip organik karakteri korumaktır. Her bir şehir için özel olarak ihtimam gösterilmesi gereken noktalar var. Her şehrimiz güzeldir. Her şehrimize gittiğimizde alacağımız dersler, onun mimarisiyle konuştuğumuzda bize öğreteceği medeniyet dersi vardır" diye konuştu.

 

Şehirlerde üç unsura dikkati çekmek istediğini söyleyen Davutoğlu, "Birincisi öyle şehirlerimiz vardır ki kadimden bu yana insanın mülahasını oluşturmuşlardır. Mimarisini nüfuz etmiş formunu korumaktır. Orada da birinci görev formu korumaktır. Mardin, tüm Mezopotamya tarihini barındırır. Bütün Osmanlı şehirciliği bakımından Bursa ya da Edirne bütün şehirlerimizde bu özellikler var. Keşfedilmemiş hazine gibi duran şehirlerimiz var. Bütün bu şehirlerde bizim birinci görevimiz bu şehrin kadim kimliğini korumaktır. Bütün şehirlerimizde bu kadim özelliği koruyacağız. İkinci kategoride şehirlerimiz var ki Sakarya ve daha nice şehirler. Bu şehirlerde de entegre ekonomik hayat ve yükselme söz konusudur. Gelişen sanayi, iktisadi faaliyeti, ekonomik aktiviteleri bakımından çekim alanı oluşturan şehirlerimiz. Gelişen sosyal yapıları yansıtan sorunları aynı zamanda büyük birikimleri olan şehirler. Gelişen sanayinin şehrin kültürel dokusunu mimari bakımından zedelememek için özel çaba gerekiyor. Üçüncü şehirlerimiz, küreselleşen dünyada yükselen şehirler. Birini diğerine alternatif ve karşıt olarak gösterirsek işte o zaman küreselleşme bizim İstanbul başta olmak üzere şehirlerimizi bozmaya başlar. Kalbini koruyacağız. Küreselleşmenin getirdiği meydan okumalara şehir politikaları geliştireceğiz" dedi.

 

846 AK Partili belediye başkanının katıldığı toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.