Enerji Politikaları Uzmanı Necdet Pamir, gaz kesintisi nedeniyle sanayide yaşanan zararın, gerçek enflasyon üzerinden yine vatandaşa yansıyacağını açıkladı. Necdet Pamir, iktidarın erken seçim için ortam kolladığını, şimdilik konutlarda doğrudan kesinti yapılmasa da krizin sürmesi durumunda gündeme gelebileceğini ifade etti. 

Türkiye için, mevcut yeraltı gaz depolama kapasitesinin son derece yetersiz olduğunu, kriz dönemlerinde günlük geri alınabilecek miktarların, Silivri için 28, Tuz Gölü için 40 milyon metreküp olduğunu anlatan Pamir, "Ancak Tuz Gölü depomuzda bu miktar çekiş devam etse, 5-6 günlük gaz kaldı. Eğer kriz uzarsa depo olarak sadece Silivri’ye dayanılacak. Bunlar son derece yetersiz" dedi.

"ZAMLARIN DEVAMI GELEBİLİR"

"Yurttaş, doğalgaz ve elektrik faturalarında ciddi zamlarla mücadele etmek zorunda, bu zamların devamı gelir mi" sorusuna yanıt veren Pamir, şu ifadeleri kullandı:

"Bu zamların devamı gelebilir. Ama dediğim gibi, bir erken seçim için “iktidar için en uygun” zaman kollaması var. O nedenle özellikle doğalgazda bir süre bekleyebilir konutlara zam. Zam yapılmazsa, bu geniş ve giderek yoksullaşan hane halklarını esirgemek için değil, erken seçim stratejisi! Gereği yapılmayacaktır. Zira sektör, enerji sektörünün evrensel kurallarına göre yönetilmediği gibi, ulusal ve kamusal kaygılar gözetilerek de yönetilmiyor. Siyasetin gölgesinde ve “Saldım çayıra, Mevlam kayıra” diye betimlenebilecek bir yönetim var."

KONUTLARDA DOĞRUDAN GAZ KESİNTİSİ OLACAK MI?

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın sorularını yanıtlayan Pamir, "Gaz kesintisinin hem iş dünyasına hem yurttaşa faturası ne olacak" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"İlk aşamada, gaz kesintisi çift yakıtlı (gaz ve diğer yakıtlarla) santrallara, gazla çalışan santrallara ve sanayiye yönelik kesintiler yapıldı. Sanayide milyarlarca dolarlık zarar oluştuğu açıklanırken, santralların yetersiz üretimi nedeniyle de elektrik kesintileri de çarpan etkiyle yaşamı olumsuz etkiledi. Sanayiye yapılan kesintinin 29 Ocak’ta, elektrik kesintilerinin 31 Ocak’ta bitirileceği açıklandı.

Ancak böyle olup olmadığını, sanayi kuruluşlarının açıklamalarına bakarak göreceğiz. Konutlara henüz doğrudan bir kesinti olmadı. Ancak birincisi, sanayide yaşanan zarar, gerçek enflasyon üzerinden gene tüketicilere yansıyacak. Erken ( baskın) seçim için ortam kollayan iktidar, şimdilik konutlarda doğrudan kesinti yapmadı ama kriz (arz eksikliği) sürerse o da gündeme gelebilir."