MENİERE NASIL BİR HASTALIKTIR?

Baş dönmesi yapan hastalıklardan biri. Fransız Dr. Meniere tarafından açıklanmıştır. Özgün birtakım belirtileri var: Baş dönmesi olacak, hasta olan kulakta işitme kaybı olacak, işitme kaybı dalgalanır şekilde seyredecek. Krizin başladığı evrede kulakta yüksek dozlu kaba bir uğultu olur, işitme azalır ve kulakta basınç, doluluk hissi ortaya çıkar. Baş dönmesi tam bu sırada başlar. Kriz geçmeye başlayınca uğultu kaybolur, işitme eski haline doğru yaklaşır, baş dönmesi geçer ve hasta rahatlar. 

BAŞ DÖNMESİ NE KADAR SÜRER

Meniere krizi genellikle 4 saati geçmez, 24 saati kesinlikle aşmaz. Dolayısıyla 15 gün boyunca baş dönmesi olan birinde kesinlikle Meniere’den söz edilemez. En sık migrene bağlı baş dönmesi ile karıştırılır. Belirtilerinde çok yakınlıklar olsa da migrene bağlı baş dönmesi günler, haftalar sürebilir. Fakat Menier kesinlikle 24 saati geçmez. 

BİR KULAK HASTALIĞI MI?

Evet, nasıl damarlarda kan basıncının artmasıyla tansiyon hastalığı ortaya çıkıyorsa Meniere’de de kulak içindeki basınç artıyor. Basınç artınca kulak içindeki alıcı sinir hücrelerinde fonksiyon yitimi meydana geliyor.  Hatta bazen kulak içindeki zarlarda yırtılmalar oluyor. Kulak basıncı düşünce yırtılma olsa bile Meniere krizi devam etmiyor. Yeniden bir tamir safhası başlıyor ve işitme eski düzeyine geliyor. Fakat tanısı konmamış olursa, hastalık aylar yıllar boyunca devam ederse zarın sürekli yırtılıp kendini tamir etmesi bir süre sonra kalıcı işitme kaybıyla sonuçlanıyor. 

SEBEPLERİ NEDİR?

Araştırmalar çok fazla olsa da tam nedeni belli değil. Viral etkenlerin, genetik yapının üzerinde duruluyor ama net bir şey yok.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Kulak içindeki basıncı düşüren ilaçlar kullanıyoruz. Bu ilaçların içinde tıpkı tansiyon hastalarında olduğu gibi idrar söktürücüler kullanıyoruz. İlaç tedavisinde başarılı olamadıysak ameliyata başvurabiliyoruz.

SEBEBİ MİGREN DE OLABİLİR

VESTÜBİLER MİGREN NEDİR? 

Migreni baş ağrısı olarak biliriz. Ama migren aynı zamanda baş dönmesi de geçici felçler de yapabilen bir hastalık. Örneğin migren atağı sırasında baş ağrısı varken hasta kalemi tutamayabilir, parmaklarında geçici bir felç gelişebilir. Migren atağı sırasında hastanın başının da dönmesine vestübiler migren diyoruz. 

KİMLERDE RİSK DAHA YÜKSEK?

Migreni olanlarda... Ama hastanın bilinen migreni yoksa dahi annesinde, kardeşlerinde tanı konulmuş migren varsa baş dönmesinin altında vestübiler migrenden şüphelenmek lazım. Bu arada migren bazen sadece baş dönmesi şeklinde de ortaya çıkabiliyor. 

Örneğin hormonal olarak aktif olan kadınlarda migren baş ağrısı belirtisiyle ön plandayken menopozdan sonra farklı bir form kazanabiliyor. Örneğin menopozdan sonra ‘Baş ağrılarım geçti, migrenim bitti ama baş dönmelerim geldi’ diyen hastalar var. 

NASIL TEŞHİS EDİLİYOR?

Migrene bağlı olan baş dönmelerinde hasta der ki “3 aydır başım dönüyor.” En ağır kulak hastalığında dahi baş dönmesi 10-15 günü bulmaz. Ama vestübiler migrende hastanın şikayeti 1 ayı da 2 ayı da bulabilir. 

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Öncelikle migren atağını tetikleyen faktörleri bulup kısıtlamaya gitmek gerekiyor. Kendisine iyi gelmeyen gıdaları sınırlamak gibi. Migren hastalarını uykusuzluk, ışık, ses rahatsız eder. Uyku düzenine dikkat etmesini, özellikle şiddetli gürültü ve parlak ışıkların olduğu alışveriş merkezlerinden uzak durmalarını öneriyoruz. 

Susuz ve uzun süre aç kalmamalarını tavsiye ediyoruz. Bunlar koruyucu önlemler. Bir de ilaç tedavisi var. Epilepsi, kalp ya da tansiyon hastalarında kullanılan bazı ilaçlar vestübiler migrende de faydalı. Bazen antidepresanlar da kullanabiliyoruz.

NELER TETİKLER?

Migren atağını başlatacak bazı yiyecekler olabiliyor. Örneğin fermente her türlü içecek, boza, sirke, şarap gibi. Ya da çikolata, eskitilmiş peynirler, kahve, sosis, sucuk gibi et ürünleri tetikleyebilir.