Günlük hayatta tükettiğimiz besinler vücudumuz üzerinde çeşitli faydalar sağlıyor. Kırmızı pancar besini bilimsel olarak beta vulgaris olarak bilinen ve dünyadaki birçok mutfakta kullanılan bir kök sebzesidir. Kırmızı pancar sağlığımız açısından faydası en yüksek olan besinlerden biridir. Peki en faydalı besinler arasında yer alan kırmızı pancar hangi hastalıkları engeller? Tüm bu soruların cevaplarını Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel açıkladı.

İşte kırmızı pancarın sağlığımız üzerinde faydaları...

Pancar ve pancar suyu; iyileştirilmiş kan akımı, daha düşük kan basıncı ve arttırılmış egzersiz performansı gibi birçok sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Bu sağlık yararlarının çoğu, inorganik nitratların yüksek içeriğinden kaynaklanmaktadır.

KIRMIZI PANCARIN BESİN DEĞERİ

Pancar temel olarak su, karbonhidrat ve liften oluşur. Aşağıdaki tablo, pancarda bulunan bazı besin maddeleri hakkında bilgi içermektedir:

100 gram kırmızı pancarda bulunan besinler şu şekildedir:

Kalori: 43 kkal
Karbonhidrat: 9,6 gr
Protein: 1,6 gr
Lif: 2,8 gr
Şeker: 6,8 gr
Yağ: 0,2 g
Potasyum: 266 mg

KIRMIZI PANCARIN SAĞLIĞIMIZA OLAN FAYDALARI

Tansiyonun Kontrol Altında Tutulmasına Yardım Eder:

Çalışmalar, pancarın birkaç saatlik bir süre zarfında kan basıncını 4-10 mmHg kadar düşürebileceğini göstermiştir. Bu etki çiğ pancarda pişmiş pancara göre daha güçlüdür. Pancarın bu kan basıncını düşürme etkisi, kan damarlarının gevşemesini ve genişlemesini sağlayan bir molekül olan nitrik oksitin düzeylerini artırmasından kaynaklanmaktadır.
Pancardaki nitrat kan basıncının düşmesini sağlayan nitrik okside dönüştürülür.

Atletik performansı arttırır

Birçok araştırma nitratın, özellikle yüksek yoğunluklu dayanıklılık egzersizi sırasında fiziksel performansı artırabileceğini göstermiştir. Pancar veya pancar suyu da yüksek inorganik nitrat içeriğinden dolayı çalışmaların çoğunda nitrat kaynağı olarak kullanılmıştır. Araştırmalar, pancar tüketiminin egzersiz sırasında ihtiyaç duyulan oksijen miktarını azaltarak ve yorgunluk hissetme süresini uzatarak atletik performansı artırdığını gösteriyor.

Yapılan bir çalışmada bisiklet sporcularına 500 mL pancar suyu ve plasebo verilerek, 4 ve 16 km mesafeli bisiklete binme etkinliklerini tamamlamaları istendi. Çalışma sonucunda pancar suyu alan sporcuların her iki mesafeyi de plasebo alan sporculardan % 2,7 daha hızlı tamamladığı bildirildi. Pancarın etksini en üst düzeye çıkarmak için antrenman veya yarışmadan 2-3 saat önce tüketilmesi gerekmektedir.

İnflamasyon ile mücadeleye yardım eder

Kronik inflamasyon; obezite, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve kanser gibi çeşitli hastalıklarla ilişkilidir. Pancar, potansiyel olarak bir dizi anti-enflamatuar özelliğe sahip olabilen betalain adı verilen pigmentleri içerir. Osteoartritli hastalarda yapılan bir çalışma, pancar özü ile yapılan betalain kapsüllerinin hastalıkla ilişkili ağrı ve rahatsızlığı azalttığını göstermiştir.

Beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olur

Zihinsel ve bilişsel işlevler doğal olarak yaşla birlikte azalır. Beyindeki kan akışında ve oksijen beslemesindeki düşüş bu azalmaya katkıda bulunur. Pancardaki nitrat, kan damarlarının genişlemesini teşvik eder ve böylece beyne kan akışını artırarak zihinsel ve bilişsel işlevi geliştirebilir. Bununla birlikte, pancarların beyin fonksiyonlarını iyileştirmek ve demans riskini azaltmak için klinik bir ortamda kullanılıp kullanılamayacağı henüz gösterilmemiştir.

Kilo vermeye yardımcı olur

Pancar, yüksek su ve düşük kalori içeriğine sahiptir. Bu özelliklerin her ikisi de kilo kaybı için faydalıdır. Ayrıca pancardaki lif, iştahı azaltarak ve dolgunluk duygularını teşvik ederek kilo kaybını arttırmaya yardımcı olabilir, böylece toplam kalori alımını azaltır. Çalışmalarda pancarın kilo üzerindeki etkileri doğrudan test edilmemiş olsa da, diyetinize pancar eklemenin kilo vermenize yardımcı olabileceği muhtemeldir.

Sonuç olarak pancar, potansiyel sağlık faydalarından yararlanmak için günlük beslenmeye dahil edilebilecek besin içeriği yoğun bir besindir. Ancak unutulmamalıdır ki hastalıkların önlenmesinde ve sağlığın sürdürülmesinde en önemli olan toplam diyet veya genel beslenme şeklidir.