Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Eda Balcı enginarın önemli faydalarından bahsetti. Enginar papatya ailesinden bir bitkidir. Genellikle Akdeniz ülkelerinde ve güney Avrupa'da yetiştirilir ve sağlığımıza iyi gelir. Balcı, enginarın Akdeniz mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olduğunu, oldukça besleyici ve sağlıklı bir besin olduğunu, haftada iki kez bir porsiyon enginar yemenin yeterli olduğunu söyledi.

“BRONŞLARDA BİRİKEN NİKOTİNİN ATILIMINA YARDIMCI OLUR”

Balcı, enginarın sağlığa pek çok faydası olan sinarini içerdiğine dikkat çekerek, “Sinarin sayesinde karaciğer, safra kesesi ve bronşlarda biriken nikotinin atılımına yardımcı olur. Karaciğer yenileyici besinlerin başında gelen enginar aynı zamanda kötü kolestrolü düşürmeye, iyi kolestrolün de yükselmesine yardımcı olarak kan basıncının düşürülmesinde de etkilidir. Ayrıca sofralarımızdan eksik etmememiz gereken enginar tam bir vitamin deposudur. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, magnezyum ve çinko minerallerinden ve B1, B2, B6, A ve C vitaminlerinden oldukça zengindir” şeklinde konuştu.

“SİNDİRİM SİSTEMİ FONKSİYONLARINI DÜZENLER”

Enginarın oldukça lifli bir yapıya sahip olduğunu ve sindirim sisteminin işlevini düzenleyebildiğini belirten Balcı, "Mide ve bağırsakların hareketini hızlandırabilir. Bağırsak işlevini artırır. Enginar, sindirim sisteminin işlevini destekler ve midenin sağlıklı çalışmasını sağlar. Ancak amino asitler açısından zengin olduğu için midenin asitliğini dengelemeye yardımcı olur. Bağırsakları ve mideyi temizleyerek şişkinlik ve gaz oluşumunu engeller. Mideyi güçlendirip rahatlatabilir" dedi.

Balcı, enginarın zengin bir demir ve mineral kaynağı olması ve içerdiği demir nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi durumunda demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığın tedavisinde de etkili olacağını söyledi.

Balcı, enginarın çok etkili bir besin olduğunu, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle C vitamini içeriğiyle mevsimsel hastalıkları önlemeye yardımcı olan çok etkili bir besin olduğunu söyledi. Pişmiş enginar yaklaşık 53 kaloriye sahiptir ve düşük kalorili içeriği nedeniyle kilo vermek isteyenler için önemlidir. Uzman isim Balcı, en sevdiği sağlıklı yiyeceklerden biri olduğunu da sözlerine ekledi.