KAYNATILDIĞINDA BİLE...

Kereviz, kök ve yaprakları bir bütün olarak tüketilebilen bir sebzedir. İçerdiği vitamin, mineral ve bitkisel gıdalar sayesinde sağlığa birçok faydası vardır. Uzmanlar, kaynatıldığında bile özelliklerini kaybetmeyen bu sebzeyi bir hafta düzenli tükettiğimizde, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını engellediğini vurguluyor. Kereviz maydanozgiller ailesine ait bir besindir. İki sene boyunca tüketilebilen kereviz Avrupa'dan tüm dünyaya yayılmıştır.

MİDE DUVARINI GÜÇLENDİREN MADDELER İÇERİYOR

Yunan destanı olan İlyada'da kerevizden ve faydalarından bahsediliyor. O zamanlar hem gıda hem de ilaç olarak kullanıldığı da destan içerisinde yer alan bilgilerdir. Yetiştiği toprağa göre tadı değişen kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir sebzedir. Uzmanlar kerevizin yaprakları ve sapının mide duvarını güçlendiren maddeler içerdiğini belirtiyor.

Ayırca kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen kerevizde bol miktarda sıvı bulunuyor. Bu sıvı oranı kışın az tüketilen vücuttaki suyu karşılamada etkilidir. Yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyecekler de baharat olarak kullanılır. Tohumları ise kurutulup toz haline getirilerek sofra tuzunun yerinde kullanılabilir.

Kaynak: SABAH