Temmuz ayında yapılan 8 bin liralık seyyanen zamların, emekli maaşlarına eklenmemesi Ocak ayında emekliye eksik maaş olarak yansıyacak.

Hatırlanacağı gibi 15 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de en düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya yükseldiği, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapıldığı kararı yayımlanmıştı. Böylelikle memurlara toplu sözleşme ve enflasyon farkı nedeniyle verilen yüzde 17,55'lik zam ile birlikte 8 bin 77 liralık seyyanen zamlı maaş alma hakkı verilmişti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) İsa Karakaş, yeni yıla geri sayım başlamışken acı haberi verdi. Yeni yılda emekli olacak memurların, Temmuz ayındaki 8 bin 77 liralık seyyanen zamdan faydalanamayacaklarını açıkladı.

Memurlara sağlanan 8 bin 77 liralık seyyanen zam, kök maaşlara yansıtılmayacağını belirten Karakaş, emekli olan memurların bu ek ödemeyi emekli maaşlarında alamayacaklarını söyledi.

Temmuz ayında yapılan zammın yüzde 17,55'inin oransal bir artış olduğunu, 8 bin 77 lirasının ise seyyanen bir zam olduğunun altını çizen Karakaş, seyyanen zammın, ocak ayında alınacak emeklilik maaşına ya da ikramiyesine yansımayacağını vurguladı.

Karakaş, emekli sandığına tabi olan memurların yüzde 75 oranında aylık bağlama oranına sahip olduklarını belirterek memur maaşlarının ve ikramiyelerinin düşük bağlandığını açıkladı.

Mesela, 22 bin 17 lira olan en düşük emekli maaşta, 8 bin 77 liralık seyyanen zammın dikkate alınmadığı, kalan 13 bin 940 liranın temel alındığını açıkladı. Bu durumda, en düşük memur emeklisi aylığının 22 bin 17 lira olmasına rağmen gerçekte en düşük memur emekli aylığının 9 bin 876 lira civarında olduğunu ifade etti.

Karakaş, çalışırken alınan maaş ile emekli olunduğunda alınan maaşın aynı olmayacağını vurguladı ve farkın yüzde 44'lere kadar düştüğünü açıkladı.

Seyyanen zamların etkisiyle, 2024 yılından sonra memurların çalışırken aldıkları maaşın yüzde 65-70'ine yakın bir dilimi değil aksine bu oranın yüzde 50'nin altına düşeceğini ifade etti.