İmar planlarına ve ruhsatlara dair eleştirilerde bulunan Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, bina inşaatlarının uygun olmayan alanlara yapılmasının sorunlara yol açtığını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olduğunu ve öncelikle yapı stokunun belirlenmesi gerektiğini savundu.

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından şehirdeki binaların durumu ve altyapıyla ilgili önemli bir sorun yaşandığı ortaya çıktı. Kuruçay, şehirdeki yapı stoğunun incelenmediğini ve kentsel dönüşümle ilgili eksikliklerin olduğunu belirterek eleştirilerde bulundu.

Yapılan açıklamaya göre, depremin etkisiyle birçok binanın yıkıldığı Kahramanmaraş'ta, özellikle Binevler kavşağındaki binaların kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 4 katlı iken 12 kata ve 15 kata çıkartıldığı ifade edildi. Bu durumun, deprem sonrası ortaya çıkan mağduriyetlerin nedenlerinden biri olarak gösterildi.

Kuruçay, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından binaların durumunu belirlemek için oluşturulan yapı stoku analizinin eksik olduğunu ve kentsel dönüşümün etkili bir şekilde uygulanmadığını söyledi. Ayrıca, yerel yetkililere yönelik eleştirilerde bulunarak, deprem riski altındaki bölgelerdeki binaların düzenlenmesi konusunda yeterli adımların atılmadığını ifade etti.

Depremin yaşandığı tarihten bu yana geçen 11 ay içinde şehirde yapılan binaların hala ortada bir çözüm olmadığını belirten Kuruçay, özellikle AFAD raporlarının yerine getirilmediğini ve şehirdeki yetkililerin sorumluluk almak yerine sorunlardan kaçtığını iddia etti.

Şehirdeki su kaynaklarının korunması, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi ve kentsel dönüşüm konularındaki eleştirileri dile getiren Kuruçay, yetkililere çağrıda bulunarak acil önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Kuruçay, özellikle depremin etkisiyle yıkılan binaların kentsel dönüşümle ilgili belirlenen planlara uygun olarak yeniden inşa edilmesi gerektiğini, aksi takdirde mağduriyetlerin artacağını vurgulayarak, şehirde yaşayanların can güvenliğinin öncelikli olduğunu belirtti.

Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay özetle şunları söyledi:

"Bütün bilim insanlarının yaptığı çalışmalar başımızın tacı. Ama kusura bakmayın şehrin altını üstüne getiren bu kadar perişan eden bilim adamının yaptığı çalışmaya da ben saygı duymuyorum.

Şimdi de ne oldu biliyor musunuz; siz mağdurlar telaş içerisindesiniz, siyasetçilerde adaylık peşinde. Kim belediye başkanı olacak diye bunun peşindeler unuttular. Yarın birgün seçim başlayacak yine bu şehirde ölen masumların, yavruların, kuzuların dert acıları hiç kimsenin aklına gelmeyecek. Filan adam kazansın filan adam kazansın diye gidecekler peşinden.

24 Mayıs'ta onaylanan rapor ile bu şehirdeki bütün yetkililerin, belediye başkanların, valilerin, il müdürlerinin hepsinin ellerini kollarını bağladılar. Belediye başkanı ayrı bir şey, vali ayrı bir şey. Yani o raporu onaylamakla şehrin elini kolunu bağladılar. Mağduriyet bu zamana kadar geldi. 11 ay geçti şu şehrin merkezinde bir tane yapılmış bir bina yok, bir şey yok.

Ben 2014 yılındaki onaylanan imar planı Mehmet Bey bilir o zaman yeni imar planı hazırlandı bu bölgelerde buralarda sizin bulunduğunuz yerde ne bir heyelan vardı, heyelan bölgesidir diye bir şey ilan edilmedi, belediye ruhsat verdi, sizler burayı yaptınız.

Attılar birkaç tane müteahhitti içeri, müteahhitler zavallılar. Eğer bir müteahhit bilerek yaptıysa cezasını çeksin ama masum bir insanı da sırf binalar yıkıldı diye de cezalandırmanın anlamı yok.

O onaylayan, imar değişikliklerini imar aflarından dolayı ruhsat verenler, imar müdürleri, belediye başkan yardımcıları, veya encümende ki üyeler, arkadaşlar. Ben onaylamadım, onları biz onaylamadık haberimiz yok.

O mecliste oylandı o binalar yıkılan binalar, Ebrar sitesindeki binalar o civarlardaki bahçelerdeki binaların hepsi 4 katlıydı bizim talebeliğimiz zamanında ben Liseye giderken Bahçelievler semti vardı tek katlı 2 katlı evler vardı 4'e 6'ya 8'e çıktı 10 kata çıktı, sonunda yıkıldı hepsi, insanlar öldü.

Vali ve Belediye başkanından son olarak bunu söylemeden edemeyeceğim. Sayın Vali ve Belediye başkanına, Şükrü Kocatepe ismini de söylüyorum. Mustafa Poyraz'a Valilik toplantı salonundan Enorya ve Mircan sitesini göstererek parmağımla gösterdim. Bakın Sayın Valim eğer şu binaları yıkmazsak bunların içerisinden insanların cesetlerini çıkartırız. Bu da hem devlete yük hem de vatandaşın canına malına her şeyine yük. Onun için biz bunları yıkıp yerine dayanıklı bina yapmalıyız diye raporlar sunduk, anlattık anlattık ama sonuç bu. Buna rağmen depremi yaşadık oldu bitti. Allah beterinden saklasın fakat bu mağduriyet neyin nesi. Durup dururken elin yabancısı gelmiş Kahramanmaraş'ı uygun olmayan alan ilan etmiş, mağdur etmiş. Bizimkiler de maalesef eskiden seyrettikleri gibi hala seyrediyorlar.

Arkadaşlar AFAD raporu değil o İrat raporu o raporunun hazırlayanlardan bir tanesi de benim. Ben de o raporun içerisinde varım. O raporun amacı şudur; afet risklerini azaltma, risk azaltma raporu.

Türkiye'de o kadar güzel bir şeydi ki o kadar harika bir konuydu Kahramanmaraş bizlerin de veyahut da bilim adamlarının sözleriyle pilot bölge ilan edildi. Baktım Türkiye'de ilk defa depremle ilgili en iyi önemli tehlikesi olan illerden Kahramanmaraş olarak kabul edildi.

Ve Maraş pilot bölge olarak ilan edildi. Türkiye’nin her tarafından bilim adamları geldi. Birlikte çalışma yaptık. Ben özellikle bakın üniversite taraflarını Maraş'ın bu alüvyon üzerinde taneli zeminler üzerine yapılan binaların yıkılması ile ilgili yani yapı stokunu belirleyip bu binaları depreme dayanıklı hale getirmeyle alakalı yazılar yazdım.

Oradaki imzası olanlardan bir tanesi benim.

Bakın o raporu sadece Sayın Valim değil İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bey geldi. Biz o raporu Süleyman Soylu'ya karacasu'daki AFAD binasında yaptık. Arkadaşlar bilim adamları geldi, Biz de dahil olarak gittik oraya rapor hazırlayanlar olarak. İçişleri bakanımıza onu sunduk, o rapor olduğu yerde Valiler, Belediye başkanları ve Türkiye'deki bütün Genel Müdürler Afad’la ilgili bütün insanlar vardı onlar onların ayıbı.

Kahramanmaraş'ın merkezinde bir tane Yapı stoku için belirlemeleri çalışıp kentsel dönüşümle ilgili bir daha yapılmadı. Nerede yapıldı Binevler kavşağındaki 4 katlı binalar 12 kata 15 kata çıkartıldı kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm diye onları yaptılar."