Türkiye'de yüksek enflasyon, ekonomik dar boğaz, A'dan Z'ye zam yağmuru ve gelir adaletsizliği ile birlikte artık bir ödeme aracı olmaktan çıkıp borçlanma aracına dönüşen ve her geçen gün borç stoğu artan kredi kartları için yeni önlemler getirildi.

Enflasyonu düşürmek kapsamında hala canlı iç talebi soğutmak ve bu kapsamda kredi büyümesini sınırlamak için sıkılaşma adımları beklenirken, bankalar kredi kartından nakit avansta taksit sayısını dün itibarıyla üçe kadar düşürdü.

Reuters'a dün bilgi veren üç bankacılık kaynağı azami taksit sayısının 12'den üçe kadar indirildiğini belirtti. Bir kaynak kurumsal kredi kartları için de limitlerin sınırlandığı ifade ettiler.

Bankacılar sektörde kredi kartlarının, toplam kredilerin üç katı büyüdüğünü belirterek, enflasyonu yönetmek adına kredi kartlarında kısıtlayıcı bir düzenleme beklediklerini söylemişti.

BDDK verilerine göre 12 aylık değişime bakıldığında toplam kredilerde yüzde 50'nin üzerinde büyürken, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü.

Faiz oranları yüzde 4.42 seviyesinde
Geçen sene mayıs genel seçimleri öncesinde de bazı bankalar diğer kredilere uygulanan sınırlamalar nedeniyle, o dönemde yüzde 1.36 faiz ile bireyseller için en ucuz ve en yaygın TL borçlanma kanalı haline gelen kredi kartı nakit avansta kullanılabilecek tutar ve vadeleri düşürmüş, faizlerin yükselmeye başlamasıyla taksit sayısı tekrar 12'ye çıkmıştı.

Şu anda bankaların kredi kartı nakit avans için uyguladıkları faiz oranları yüzde 4.42 seviyesinde bulunuyor.

Bu düzenleme, Türkiye'de yaşanan artan enflasyon ve ekonomik zorluklar göz önüne alındığında, kredi kartı kullanımına getirilecek kısıtlamaların sinyallerini veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın geçtiğimiz ay yaptığı açıklamaların ardından geldi. Karahan, kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini belirterek, bu konuda bir beklenti oluşturmuştu.

Ancak, çeşitli iş ve ekonomi çevrelerinden kredi kartlarına getirilecek olan bu tür kısıtlamaların endişelerine dair açıklamalar yapılmıştı. Bu açıklamalarda, birçok vatandaşın kredi kartları aracılığıyla günlük yaşamını ve ev ekonomisini idare edebildiğine dikkat çekilmiş ve böyle bir kısıtlamanın ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulunulmuştu. Bu endişeler ışığında, iktidar kanadından kredi kartlarına kısıtlama getirileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığına dair açıklamalar yapılmıştı.

Bakan Şimşek ne demişti?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise kredi kartında kısıtlama beklentilerine ilişkin, ''Kredi Kartı konusuna gelince. Merkez Bankası'nın çalışmaları var. Bankaların kurallara uyması gerekiyor. Limit belirlerken gerçekçi olunması büyük önem arz ediyor. Limitlerin bütünlük arz etmesi ve farklılık göstermemesi de önemli. Önümüzdeki dönemde piyasayı bozmadan oturup çalışacağız ve uluslararası normlar ne istiyorsa onu uygulayacağız. Ama yaptığımız sonuçlandırdığımız bir çalışma yok'' ifadelerini kullanmıştı.