Kahramanmaraş'ta yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremin üzerinden 23 gün geçti. Felakette iş adamları da ağır yaralandı, 44.000'den fazla insan öldü, onlarca bina yıkıldı ve çok sayıda köy yıkıldı. İşçiler ise hasar görmeyen binalara işyerleri kurmaya başlarken, harap olan bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam etti.

GEÇİCİ İŞ YERLERİ KURULACAK

İlk adım, bölgedeki ticari faaliyetleri yeniden başlatmak için geçici işyerleri kuracak. Gerekli altyapı çalışmaları, makine tadilat ve tadilatları daha az hasarlı üretim merkezlerinde yapılacaktır. Depremden etkilenen 11 ilde ekonomik faaliyetlerin tekrar canlanması için kentin belirli bölgelerine konteyner çarşılar yapılacak.

UZUN VADELİ KREDİLERLE DESTEK SAĞLANACAK

Türk Esnaf Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, bölgedeki çarşının acilen yeniden yapılması gerektiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı;

"Bölgeye ekonomik canlılık getirilerek göç önlenmeli. Ayağa kalkması için esnafın güçlenmesi gerekiyor. Bölgedeki esnafımızın borçları ertelendi. Cumhurbaşkanımızın talimatı var, uzun vadeli kredilerle destek sağlanacak" 

''GEÇİCİ ÇARŞILAR KURMAK ZORUNDAYIZ''

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan da, en büyük sıkıntının perakende işletmelerin yıkılması olduğunu belirtirken "Yurt dışından talepte bulunan firmalardan istemiş olduğumuz süreler dolmaya başladı. Çok ivedilikle geçici çarşılar kurmak zorundayız. Fabrikalardaki üretimin başlamasıyla lojistik, iş gücü, ham madde temini gibi ihtiyaçlar ortaya çıkmaya başlayacak. İhracat ve iç piyasa için ürün temin edip ihtiyaçları karşılamak için yoğun bir çalışma var.'' diye konuştu.

''TİCARİ ALANLAR BELİRLENMELİ''

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, hızlı bir şekilde geçici ticaret alanlarının belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti;

"Şehrini bırakmayan esnafın ve tüccarın kalmaya devam etmesi, gidenlerin de geri gelmesi için uygun alanlar belirlenerek çeşitli sektöre tahsis edilmesi gerekiyor.Uygun ticari alanlar belirlenerek çeşitli sektörlere tahsis edilmeli, geçici süreyle de olsa konteynerlerde ticaret yapmalarının önü açılmalıdır. İşyerleri büyük ölçüde hasar alan işletmeler ürünlerini çıkarmak istiyor. Malzemesini çıkaran işletmelerin başka şehirlere göçünü önlemek için ticari alanlar belirlenmeli"