Kurulduğu günden bu yana Kahramanmaraş ve Türkiye'nin gündeminin nabzına ışık tutan Kanal Maraş'ın Facebook resmî sayfası Cuma günü saat 18:54 sularında çalınmıştır.

Dünya genelinde benzer birkaç büyük hesapta daha aynı problemin yaşandığı öğrenilmiş; hesabımız ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Sorunun kaynağı ile ilgili detaylı araştırma Facebook yetkilileri ve Türkiye Devleti'nin ilgili birimleri tarafından sayfamızı geri almak adına koordineli bir şekilde devam ettirilmektedir. 

Çalınan hesapla birlikte hukuki tüm işlemlerimizi başlattık. 

KANAL MARAŞ TV ADIYLA YENİ BİR SAYFA AÇILDI ANCAK FACEBOOK ASKIYA ALDI 

Kanal Maraş sayfamızın çalınmasına karşılık ivedilikle şikayet edilmiş ve Devletimizin ilgili birimleri tarafından Facebook yetkililerine ulaşmasılmasını sağlamak adına girişimlerine başlamıştır. Olası bir geri dönüş olmaması adına tarafımızca Kanal Maraş TV adıyla yeni bir sayfa açılmış, ancak Facebook tarafından önceki sayfa hesabımızı incelemeye aldıklarından dolayı bu sayfanın erişimi de kısıtlanmış ve beklemeye alınmıştır. 

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

SKANDAL BÖYLE PATLAK VERDİ

18 Kasım 2022 Cuma günü The Wall Street Journal'ın servis ettiği habere göre; Gelirlerindeki düşüş, binlerce çalışanı işten çıkarmaya hazırlanması derken Meta, bu defa da bir skandalla gündeme geliyor.  Facebook kullanıcı hesaplarının kontrolünü ele geçiren kişiler, şirket çalışanı çıktı.

Habere göre; Çalışanların bir kısmının rüşvet aldığı da belirlendi. Meta, olaylar ortaya çıkınca bu çalışanları işten çıkardı.

Her şey, Facebook hesapları engellenen kullanıcıların, Meta içinde bağlantıları olan ve onlar için hesapların kilidini açabilecek dış kaynaklar aramasıyla başlıyor. Wall Street Journal tarafından görüntülenen belgelere göre de bazı çalışanlar, kullanıcı hesaplarını ele geçirmek veya bunlara erişmek için bilgisayar korsanlarıyla rüşvete dayalı anlaşmalar yapıyor.

Yaşanan bu güvenlik skandalı ise bir iç soruşturmanın sonucu olarak ortaya çıkıyor.

BİLGİSAYAR KORSANLARIYLA DA ÇALIŞMIŞLAR

Şirket, kullanıcıların Instagram veya Facebook hesaplarına erişmelerine veya hesaplarını sıfırlamalarına yardımcı olmak için “Oops” adlı bir sistem kullanıyor. Sistem, çalışanların herhangi bir bireysel kullanıcının hesabına erişimini sağlıyor.

Bir Oops raporu doldurulurken, kullanıcıların CEO Mark Zuckerberg’in ekibinde mi, bir ünlü mü, yoksa aile üyesi mi olduklarının belirtilmesi gerekiyor. Ancak şirket içinde yapılan soruşturmada sisteme erişen kişilerin prosedürleri izlemediği ve hatta bazı bilgileri bilgisayar korsanlarıyla paylaştıkları ortaya çıktı.

SORUNUN KAYNAĞI ŞİRKET İÇİNDEN ÇIKTI

Wall Street Journal’ın haberine göre; bu skandal olaya karıştığı için işten çıkarılan çalışanların bir kısmı, şirket çalışanlarına yardımcı olmak için çalışan araçlarına erişim izni verilen ve Meta’nın güvenliğini sağlayan Allied Universal isimli şirket tarafından istihdam edildi.

Meta İletişim Direktörü Andy Stone, CNBC’ye verdiği demeçte; “Dolandırıcılar, bizimki de dahil olmak üzere her zaman çevrimiçi platformları hedefliyor ve taktiklerini sektörde yaygın olarak kullanılan algılama yöntemlerine uyarlıyor” dedi.

Stone sözlerine şu şekilde devam etti: “İnsanlar asla hesap satın almamalı veya satmamalı veya bir hesap kurtarma hizmeti için ödeme yapmamalı, çünkü bunlar kurallarımızı ihlal ediyor. Ayrıca bu tür faaliyetlere yönelik güvenlik önlemlerimizi düzenli olarak güncelliyoruz ve bu tip planlara dahil olanlara karşı uygun önlemleri almaya devam edeceğiz.”