Kahramanmaraş'ta kalıcı konutlar ve deprem evlerinde son aşamaya gelindi. Aralık ayı içerisinde 10.300 adet kalıcı konut ve yaklaşık 2000 kadar da köy tipi deprem evi afetzedelere teslim edilmiş olacak. Tabii bir yandan da ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor, bunlarda da enkaz kaldırma çalışmaları ise devam ediyor. Şehirde 238 bin 425 bina ve 558 bin 219 bağımsız bölüm var. 6 Şubat depremlerinde 55 binin üzerindeki bina ve 110 binin üzerinde bağımsız bölüm hasar gördü. Kentteki yapı stokunun 4’te 1’i bu depremden etkilendi. Deprem sonrası hızlı bir toparlanma süreci yaşandı. Devlet vatandaşının mağdur etmedi.

35 bin ağır hasarlı bina vardı. Bunların yüzde 85’inin yıkımı tamamlandı ve enkazları kaldırıldı.

Yine kentte yerinde dönüşüm yaptırmak isteyen vatandaşlar Çevre ve Şehircilik müdürlüğü'ne bağlı ofislere başvurarak kendi arsaları üzerine konutlarini, istedikleri ebat ve büyüklükte yaptırabilecekler.

DEPREM KONUTLARIN METREKARESİ YETERLİ Mİ?

VATANDAŞLAR YAPILAN KALICI KONUT VE DEPREM EVLERİNE YÖNELİK NELER SÖYLÜYORLAR?

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından kak sahipliği listeleri ve konutların ebatı, metrekareleri açıklandı.

Tabii doğal olarak deprem öncesi 3+1, 4+1 konutlarda oturan vatandaşlar en az 100 metrekare konutlarda ikamet ediyorlardı. Devlet eliyle yapılan kalıcı konutlar 82 ile 85 metrekare arasında değişiyor. bu duruma ister istemez afetzedeler tepki gösteriyorlar
82 metrekare evler yeterli mi?

Kahramanmaraş'ta yapılan deprem konutlarıyla ilgili olarak da eleştiriler yükseliyor. İnşa edilen deprem konutlarının net 82 metrekare olması , ev sahiplerini endişelendirmekte. 

Kahramanmaraş'ta inşa edilen deprem konutlarındaki yaşam alanlarının dar ve kullanışsız olduğu iddiaları, şehirde tartışmalara neden oldu. Söz konusu 3+1 konutların net 82 metrekare olması, özellikle 3+1 dairelerin 100 metre karenin altında inşa edilmiş olması, vatandaşlar arasında eleştirilere yol açmış durumda.

"BEKAR EVİ DEĞİL AİLE EVİ YAPIYORSUNUZ!"

Konutlardaki planlama hataları ve dar yaşam alanlarına dair sosyal medyada yer alan örnek daire fotoğrafları, vatandaşların tepkisini çekiyor. Yatak odası ve oturma odası gibi alanlardaki düzenlemelerin kullanışsızlığı, çocuk odasının darlığı, konutlardaki eksiklikleri öne çıkartıyor. Bu durum, özellikle ailelerin beklentilerini karşılamaktan uzak olan konutlar için vatandaşların "bekâr evi değil aile evi yapıyorsunuz" şeklindeki eleştirilerini beraberinde getiriyor.

İlerleyen günlerde, bu konutlarla ilgili daha fazla tartışma ve eleştiri bekleniyor. Konutların hızlı bir şekilde yapıldığı ve belirli standartların altında kaldığı iddiaları, şehirdeki depremzedeler arasında endişe yaratıyor. Konutlardaki hataların düzeltilip düzeltilmeyeceği ve TOKİ'nin bu konudaki tutumu ise şu an için belirsizliğini koruyor. Şehirdeki vatandaşlar, beklenenin aksine hayal kırıklığı yaşayabilecekleri bir konut süreciyle karşı karşıya olduklarını düşünüyor.
 

Editör: Serkan KARAASLAN