Dulkadiroğlu İlçesi İsa Divanlı Mahallesi’nde bulunan, Tarihi Uyuz Pınarı Hamamı, bakımsızlık nedeniyle çürüyor.

Dulkadiroğlu İlçesi İsa Divanlı Mahallesi’nde bulunan, tarihi Uyuz Pınarı Hamamı'nın kaderine terk edildiğini belirten vatandaşlar yetkilileri göreve davet ederek çeşmenin tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore edilip turizme kazandırılmasını istiyor.

Tarihi çeşmenin mevcut halinin kendilerini üzdüğünü belirten mahalle sakinlerinden Ökkeş Örgülü, "Akşamları buraya sarhoş insanlar geliyor. Çocuklarımız burada kalamıyor. Temizlik işlerine bakacak bir görevli yok. Hijyenik açısından çok tehlikeli. Vatandaşlar hamamın önlerine araçlarını park ediyor. Tarihi hamam araçların arasında kayboluyor. Dışarıdan vatandaşlar geldiği zaman bizler yardımcı oluyoruz. Burayı gösterecek bir levha bile yok. Yetkililerden buraya sahip çıkmasını istiyoruz. Buranın restore edilip turizme kazandırılmasını istiyoruz." dedi. 

ŞİFA DAĞITIYOR

Dulkadiroğlu İlçesi İsa Divanlı Mahallesi’nde bulunan tarihi Uyuz Pınarı Hamamı ve İsa Divanlı Camii bahçesinde bulunan Uyuz Pınarı Çeşmesi, başta uyuz olmak üzere cüzzam ve cilt hastalıklarını tedavi ettiğine inanılıyordu. Romalılar, Bizanslılar, Müslüman Araplar, Selçuklular, Dulkadirliler ve Osmanlılar tarafından kullanılan, Dulkadiroğlu Beyliği döneminde ise cüzzam hastalarının tedavi edildiği yer olan Uyuz Pınarı Hamamı ve Uyuz Pınarı Çeşmesi adeta şifa dağıtıyor. Roma döneminden bu yana Kahramanmaraş ve bölgesinde cilt hastalarının, özellikle cüzzam hastalarının yıkanarak burada şifa buldukları biliniyor. Ayrıca kanser hastalığına da iyi geldiği bilinen Uyuz Pınarı Hamamı ve Uyuz Pınarı Çeşmesi, başka Kahramanmaraş halkının olmak üzere çevre illerden de ziyaret alıyordu.

TARİHÇİ ÖZALP ŞİFALI SU HAKKINDA NELER SÖYLEMİŞTİ?

Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği ve kent tarihi üzerinde çok sayıda araştırması bulunan Tarihçi-Yazar Doç. Dr. Yalçın Özalp, Uyuz Pınarı Hamamı ve İsa Dİvanlı Camii içinde bulunan Uyuz Pınarı Çeşmesi hakkında geçmiş yıllarda önemli açıklamalarda bulunmuştu. Özalp, çeşmelerden akan suyun kimyevi raporuyla dünya hizmetine sunulması gerektiğini söylemişti. Doç. Dr. Özalp, ''Bu suyun hastalara deva olduğu dünyaya duyurulursa Kahramanmaraş bir Kahramanmaraş daha olur'' açıklamasında bulunmuştu.