Ulaştırma Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Kahramanmaraş bölgesinde müthiş bir vurgun yaşandığı öne sürülüyor. İddia sahibi, 1996 yılından bu yana Kahramanmaraş’ta bulanan lojmanların üçüncü şahıslar diye tabir edilen sivil vatandaşlarda olduğu ve bu alanlarda, gece alemlerinden, fuhuş partilerine kadar her türlü pisliğin olduğu ifade ediliyor.

İDDİALAR ÇOK BÜYÜK

İsminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş tarafından ortaya atılan iddialar yenilir yutulur gibi değil. Söz konusu 30 lojmanın 20’sinde alem dahil olmak üzere her türlü pisliğin döndüğü öne sürülürken, 1996 yılından bu yana lojmanlarda personelin oturması gerektiğine dair resmi müracaat yapıldıysa kimsenin lojmanları sivil vatandaştan alamadığı, resmi şikayetlerin bir şekilde sümen altı olduğu iddia ediliyor.

HAVALİMANINA YAPILACAK BAKIM ŞEFLİĞİ PERSONELİ NARLIYA SÜRÜLDÜ

İddiaların en ilginci ise bakanlıkça Kahramanmaraş’a tahsis edilecek ve havalimanına bağlanacak, hızlı tren hattında çalışacak personelin ilk önce Kahramanmaraş’a tayin oldukları, lojmanlar için başvuru yaptıklarında ise Narlıya sürüldükleri ortaya çıktı. Başka bir ifade ile Havalimanında bulanan raylarda acil bir bakım veya onarım gerektiğinde personelin Kahramanmaraş merkezde gözükürken, ikamet lojmanlarının ise Narlı’da  gözüktüğü, kaç kere resmi kanallardan dilekçe yazmalarına rağmen şehir merkezinde bulunan lojmanlara getirilmediği öne sürüldü.

FETÖCÜ İDDİASI

Öte yandan lojmanlarda kimlerin oturduğuna dair bulanan evrakta iki FETÖCÜ ismin bulunması ise dikkatlerden kaçmadı. Dönemin Kahramanmaraş İl Kasası olduğu öne sürülen H.A., ve tutuksuz yargılanan dernek başkanı O.G.’nin de lojmanlarının olması şok etkisi yarattı.  Polis o dönem bu ikametleri kontrol ederken, iki FETÖCÜ’nün de burayı başkasına kiraya verdiği ortaya çıktı. Yani oturan iki FETÖCÜ’NÜN burayı lojman sahibi gibi aldığı ve miktarı bilinmeyen kişi veya kişilere kiraya verdiği öne sürüldü.

HEM DİKKAT ÇEKMİYOR HEM DE DİNLENEMİYOR

Ayrıca yine teyit edilemeyen bilgilere göre bazı toplantıların bu mekânlarda yapılıp yapılmadığı, ildeki para trafiği, hangi iş adamının ne kadar vereceği veya kimlere kumpas kurulacağı gibi bir çok kirli toplantının burada yapıldığı öne sürülüyor. Ayrıca FETÖ’cülerin bu mekanları niçin kullandığına dair yapılan araştırmaya göre hem dikkat çekmemesi hemde taş duvarların dinlemeye karşı bir önlem olduğu öne sürüldü. FETÖCÜ iki şahsın burada kaç toplantı yaptığı bilinmezken, kiraya vermeleri ve buradan da çıkar elde ettikleri de iddialar arasında.

KİRALAMA USULU PEŞKEŞ

Yine iddialara göre bu 18 lojmanın ilk oturanları olan yani işçi veya teknisyenden kiralama usulü buraları alan kişilerde, “Bizi buradan kimse çıkaramaz ver 100 bin TL” sana vereyim diyerek başkaca şahıslara kiraladığı öne sürülüyor. Bazı lojmanların içine 300 ila 400 bin TL arasında tadilat yapıldığı bazı günlerde ses sitemi kurulup akla gelen her türlü eğlencenin ve partinin yapıldığı öne sürülüyor.

SAYIN YETKİLİLER ASIL PERSONEL PERİŞAN

Öte yandan burada oturması gereken personelin ise perişan bir halde şehrin bazı bölgelerinde hayatını sürdürdüğü, 1996 yılından bu yana şehre tayini çıkan her personelin resmi başvurusunun olmasına rağmen buralarda oturamadığı öğrenildi.

İŞ ADAMI, MALİ MÜŞAVİR KİMLER KİMLER VAR

Listede bulanan bazı isimlerin ise milyon dolarlık servetinin bulunması, buraları ne amaçla tuttuğu sorularını akıllara getirdi. Bu lojmanlarda, devletin malını çıkar amaçlı kullanılmasından tutun da her türlü yolsuzluğun döndüğü iddia edilirken, bazı isimlerin ise Kahramanmaraş kamuoyu tarafından yakinen bilinmesi de ayrı bir konu olacağa benziyor.

SABAHIN İLK IŞIKLARINA KADAR EĞLENCE

Bu lojmanları kullananların hiçbir şekilde adreslerini buraya taşımadıkları ve burada gözükmedikleri resmi kayıtlarda yer almazken, burayı bir nevi eğlence, toplumun hoş karşılamayacağı alemler sabahın ilk ışıklarına kadar sürdüğü gelen iddialar arasında. Yetkililerin bu lojmanlar ile ilgili ne gibi işlem yapacağı, personelin buraya getirilip getirilmeyeceği merak konusu.

KDK RAPORUNDA DA YER ALDI

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) lojmanlarının üçüncü kişilere kiraya verilmesinin hakkaniyete aykırı olduğu sonucuna ulaştı.

NASILSA KİMSEDEN SES ÇIKMADI

Kahramanmaraş'ta TCDD bünyesinde görev yapan iki tren teşkil çalışanı, lojman taleplerinin reddedilmesini KDK'ye taşıdı. Başvuruda, bölge müdürlüklerinde çalışan işçiler, Kahramanmaraş'ın merkezinde oturduklarını aktararak 2016 yılından beri defalarca müracaat ettikleri halde lojman haklarından faydalanamadıklarını ileri sürdü. İşçiler, ayrıca idarenin lojmanları kurum personeli haricinde üçüncü kişilere kiraya verdiğini iddia ederek kiracıların çıkartılarak hakkı olan personele lojman tahsis edilmesini talep etti. Başvuruyu incelemeye alan KDK'ye, TCDD'den gönderilen yazıda, işçilerin kent merkezine 30 kilometre mesafedeki müdürlükte çalıştığı ve Kahramanmaraş Gar sahasındaki lojmanların talep edildiği belirtildi.

DAİRELER HEP DOLU

TCDD'nin yazısında, 33 lojmandan hiçbirisinin boş olmadığı, 20 dairenin ise 1996-2019yılları arasında üçüncü kişilere kiraya verildiği, bu lojmanlarda da kiracıların oturduğu bilgisi yer aldı. KDK, üçüncü kişilere lojmanların kiraya verilmesini hakkaniyete aykırı bularak lojmanların TCDD personeline tahsis edilmesine yönelik tavsiye kararı verdi. Kararda, kamu konutlarının yapılış amacının kamu personelinin faydalanması olduğu vurgulanarak lojman konusunda öncelikli konumda personelin olması gerektiği aktarıldı. İşçilerin sürekli olarak lojman talebinde bulunmasına rağmen idarenin her yılın başında kira sözleşmesini yenileyerek lojmanları üçüncü kişilere kiraya verdiği ifade edilen kararda, kamu personelinin bile lojmanlarda oturma sürelerinin mevzuatla sınırlandırıldığı, TCDD lojmanlarında 21 yıldır oturan kiracıların olmasının hakkaniyetli olmadığı kaydedildi.

HERKES ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR

Ayrıca iddia sahibi kişi yaptığı açıklamada: “3’üncü şahısların 2 tanesi hariç hiç biri burada yazan sözleşme sahibi olan kişiler değil. 50 tane el değişmiş, hangi lojman kim tarafından kullanıyor? Ne amaçla kullanıyor bilinmiyor? Her sene sözleşmesi yenileniyor ama ilk sözleşme sahipleri ortada yok. İkametgâhları burada değil. TCDD biliyor, güvenlik görevlisi biliyor. Şef var biliyor. Hepsi bu olayı biliyor ama herkes rant için 3 maymunu oynuyor. kanun hukuk adalet yok. Burada; değişik bir örgüt zümre ve güç var”