KAYYUM ATANMIŞTI!

KAHRAMANMARAŞ'ta Sağlık-Sen Şubesi'nin 20 Eylül 2014'te yapılan olağan kongresi, bazı üyelerin başvurusuyla 1'inci İş Mahkemesi tarafından usul ve yasalara aykırı olarak yapıldığı gerekçesiyle iptal edilerek kayyum atanmıştı.

İTİRAZ REDDEDİLMİŞTİ!

Kahramanmaraş Sağlık Sen Şubesinin 20.09.2014 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurulunun Kahramanmaraş 1. İş Mahkemesi tarafından tüm sonuçları ile birlikte iptal edilmesi ve bununda Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından onaylanması sonucu Kahramanmaraş 1. İş Mahkemesi tarafından Sağlık Sen Şubesine kayyum atanmasına yapılan itiraz Gaziantep Bölge Adliyesi 7. Hukuk dairesi tarafından reddedilerek ‘Kayyum tayini talebinin kabulüne karar verilmesi yerinde ve isabetli bulunmuştur’ denilerek açılan davayı esastan reddetmişti.

SAVCIKIK SORUŞTURMA BAŞLATTI!

Sağlık-Sen Kahramanmaraş Şubesi'nin 5. Olağan Kongre sürecindeki usulsüzlüklerin Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından onanmasının ardından, üyelerin anayasal haklarının gasp edildiği gerekçesiyle yönetim hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Yargıtay Ana dava dosyasından hareketle 5.ve 6.Genel Kurul Yönetimi hakkında; üyelerin “Sendikal Hakların Engellenmesi” ve “Görevi Kötüye Kullanma” suçlarından dolayı Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

NELER YAŞANDI?

Sağlık-Sen Kahramanmaraş Şubesi'nin 20 Eylül 2014'teki olağan kongre sürecinde yapılan usulsüzlüklerin Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından onanmasının ardından Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı dönemin sendika yönetimi hakkında soruşturma başlattı.

Sağlık-Sen Kahramanmaraş Şubesinde bugüne kadar süre gelen dava süreci ise şöyle gelişti.

Her şey  sendikanın 2014 yılı Eylül ayındaki kongre sürecinde usulsüzlük yapıldığı iddialarının ortaya atılmasıyla başladı ve konu yargıya taşındı. Sendika içi muhalif grup tarafından yargıya taşınan olayda, Yönetimin koltuk hırsı yüzünden delege seçim sürecini üyelerin genelindan maksatlı olarak kaçırdığı ve  üyelerin  Anayasal haklarının gasp edildiği iddia edildi ve 5. Olağan Genel Kurul süreci hakkında dava açıldı.

Açılan dava 6 yıl sürdü ve dava neticesinde Kahramanmaraş 1. İş Mahkemesi 2019/381 esas, 2019/274 sayılı kararı ile Kahramanmaraş Sağlık Sen şubesinin 20.09.2014 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurul ‘tüm prosedür ve sonuçları’ ile birlikte iptal etti.

Bu karar Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2020/1796 esas sayılı kararı ile 2020 yılında onandı.

5. Olağan Kongre sürecindeki usulsüzlüklerin Yargıtay 22.Hukuk Dairesi tarafından onanıp kesinleşmesinin ardından, ‘üyelerin anayasal haklarının gasp edildiği’ gerekçesiyle yönetim hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Bunun üzerine Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay ana dava dosyası ve bilirkişi raporundan hareketle 5. ve 6. Genel Kurul Yönetimi hakkında; üyelerin “Sendikal Hakların Engellenmesi” ve “Görevi Kötüye Kullanma” suçlarından dolayı şube yönetimi hakkında soruşturma başlattı ve geçtiğimiz günlerde sendika yöneticileri ifadeye çağrıldı.

Sendika yöneticilerinin kendi üyelerine karşı sergilemiş olduğu bu usulsüzlük, Yargıtay Kararı ve Bilirkişi Raporları ile gözler önüne serilmişken. Toplamda 8 yıldır süren  bu gidişat hakkında, Sağlık-Sen Genel merkezinin, ifadeye çağrılan Kahramanmaraş şubesiyle ilgili nasıl bir yol izleyeceği ise merak ediliyor.