Randevu sistemi ve uzun kuyrukların yanı sıra, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olma şartı ve ilçe bazında belirlenen ortalama verim kotası gibi faktörler, çiftçilerin ciddi sıkıntılar yaşamasına yol açmaktadır. Belirlenen verimden daha fazla ürün alındığında TMO'ya satış yapamayan çiftçiler, ürünlerini daha düşük fiyatlara satmak zorunda kalmaktadır.
İYİ Parti, çözüm olarak ürüne destek modelini önermektedir. Bu modelde, çiftçiler ürettikleri ürün miktarını fatura ile belgelediklerinde desteklemelerden faydalanabilecektir. Bu şekilde, Çiftçi Kayıt Sistemi veya tapu sorunu yaşamadan üreticilerin ürettikleri ürüne göre destek alabilecekleri vurgulanmaktadır.
İYİ Parti, çiftçilerin yanında olduğunu ve çiftçilerin üretim yapmak isteyenlere eşit şekilde desteklerin dağıtılacağını belirtmiştir. Bu durum aynı zamanda ilçe tarımlardaki personelin iş yükünü azaltacak ve çiftçilerin evrak işleriyle uğraşmasını engelleyecektir.
Kahramanmaraş'ta tapu sorunu yaşayan binlerce dekar arazideki çiftçilerin de ÇKS kaydı oluşturamaması nedeniyle mağduriyet yaşadığına dikkat çeken İYİ Parti, üreticilerin faturasını ibraz etmeleri durumunda desteklemelerden faydalanmaları gerektiğini vurgulamıştır.
İYİ Parti, çiftçilerin sorunlarına çözüm bulmak adına çalışmalarına devam edeceklerini ve çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etmiştir.
İşte İYİ Parti İl Başkanı Süleyman Tekerek'in açıklamasının tamamı:
"Bilindiği üzere, Kahramanmaraş’ta Buğday ve Arpa bitkilerinin hasadı Onikişubat, Dulkadiroğlu, Türkoğlu ve Pazarcık (yüksek kesimlerde devam ediyor) ilçelerinde bitti bitti, Elbistan, Göksun, Afşin, Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit’te ise kıraç alanlardan başlayarak devam ediyor.
Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) açıkladığı fiyatlar piyasanın üzerinde olduğu için çiftçimiz ürününü buraya satmak istiyor ancak, hasadın başladığı ilk günden beri randevu sistemi ve uzun kuyrukların yanı sıra, bir de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olma şartı ve ilçe bazında belirlenen ortalama verim kotası söz konusu olduğu için ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yani belirlenen verimden daha fazla ürün alınması durumunda TMO’ya satılamıyor. Yani bir ilçede kıraç alanlar için ortalama verim dekara 350 kg belirlenmiş ve çiftçimiz dekara 500 kg almışsa, 150 kg/da buğday veya arpasını tüccara satmak durumunda. Bu üreticiler eğer ÇKS kayıtları var ise, ürün fazlasını fatura karşılığı özel sektöre satması durumunda yine buğdayda 1000 TL, arpada ise 500 TL prim ödemesi hakkı elde ediyor. Ancak piyasada buğday ve arpa fiyatları çok düşük seyrettiği için çiftçilerimiz ürünlerini daha ucuza satmak zorunda kalıyor.
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan çiftçiler ise ne TMO’ya ürün satabiliyor ne de prim desteğinden yararlanabiliyor. Kahramanmaraş’ta tapusu mahkemelik, miras işlemleri devam eden binlerce dekar arazide çiftçiler ÇKS kaydı oluşturamadığı için ayrıca bir mağduriyet söz konusu.
Peki çözüm ne?
İYİ Parti olarak en baştan beri söylediğimiz gibi, ürüne destek modeli ile ÇKS kaydı veya tapu problemine takılmadan çiftçimiz ne kadar ürün üretti ise faturasını ibraz ettiğinde desteklemelerden faydalanacaktır. Böylelikle ilçe tarımlardaki personelin iş yükü azalacak, çiftçimiz evrak işleri ile uğraşmak durumunda kalmayacak ve desteklemeler gerçekten üretmek isteyen çiftçilerimize eşit şekilde dağıtılacaktır.
İYİ Parti olarak üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."