Dünya tarihinin en büyük depremlerinden biri olan ve "yüzyılın felaketi" olarak adlandırılan deprem, dünyayı ve Türkiye'yi harekete geçirdi. Yardım elini uzatan ilk ülke Azerbaycan oldu. Güney Kore'den Ukrayna'ya, İsrail'den Hindistan'a dünyanın birçok yerinden kurtarma ekipleri kurtarma çalışmalarına katılmak için afet bölgesine geldi. Dünyanın gözü Kahramanmaraş'tayken, birçok gazete ve televizyon canlı yayında, durumla ilgili haberler veriyordu.

Bölgedeki gelişmeleri anbean aktaran BBC, depremin yıkıcı etkisini mercek altına almak üzere harekete geçen İngiliz ekibin Türkiye'ye ulaştığını ve Türk meslektaşları ile birlikte çalıştığını belirterek elde edilen ilk bulguları paylaştı.

"BİNALARIN DAYANMA GÜCÜNÜ AŞTI"

"Neden bu kadar çok binanın yıkıldığına dair detaylı değerlendirmeler yapıyorlar" diyen BBC, haberinde "Çalışma, betona karıştırılan ve mukavemetini zayıflatan büyük çakıl taşları da dahil olmak üzere kötü inşaat örneklerini ortaya çıkardı" ifadelerine yer verdi. Depremin büyüklüğüne dikkat çekilen haberde, "Bazı bölgelerde yer hareketi o kadar büyüktü ki binaların dayanma gücünü aştı" denildi.

Cambridge Üniversitesi Profesörü Emily So, araştırmanın amacını tek bir cümle ile özetledi: "Tek bir binanın anlık görüntüsüne bakmak yerine tam resmi elde etmek istiyoruz."

DİKKAT ÇEKEN '6 SANTİMETRE' DETAYI

"Ekiple birlikte çalışan Türkiye'den inşaat mühendisleri şimdiden bazı sorunlar buldu" diyen BBC, Adıyaman'da çöken bir binadan alınan beton numunelerinde 6 santimetre uzunluğunda taşlar olduğunun belirlendiğini yazdı.

Yıkılmayan binaları da incelediklerinin altını çizen So, bu sayede daha genel bir bakış açısına sahip olabileceklerini belirtti.

"ÇOK YÜKSEK DİKEY İVMELER KAYDEDİLDİ"

Araştırmanın eş lideri Londra'daki UCL'den Dr. Yasemin Didem Aktaş, depremin son derece güçlü olduğunu söyledi. "Artçı sarsıntılar bile, makul büyüklükte bir deprem kadar büyüktü" diyen Aktaş sözlerine şöyle devam etti:

"Bir depremde yer yatay ve dikey olarak sallanır. Çoğu zaman dikey bileşen yatay harekete göre çok daha düşük ve önemsizdir. Ancak bu olayda çok yüksek dikey ivmeler de kaydedilmiştir."