Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) Kahramanmaraş’ta yatırım yapacağı müjdesini vererek, 1 milyar TL’lik bir yatırım olacağını kaydeden Demir, 250 kişilikte istihdam imkânı sunacaklarını belirtmişti.

12-3

Yazar Çetin Kahramanmaraş'a yapılacak bu yatırımla ilgili Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu'nun büyük bir özveriyle çalıştığını belirtti. Ayrıca Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ata Sadıkoğlu'nun, KMTSO Başkanı Buluntu gibi "icra makamı" olmak yerine "havale makamı" olmayı tercih ettiğini yazdı.

İşte Çetin'in " 'Yaptık, ettik, getirdik' demek için neyi bekliyorsunuz?.." başlıklı yazısındaki o kısım:

Geçtiğimiz günlerde, TUSAŞ Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu ve Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı’yı ziyaret etmişti.

Ziyaret çerçevesinde yapılan görüşmeler neticesinde, “bölgede üretim ve istihdamı artırma”ya yönelik istişarelerde bulunulmuş, Buluntu ve Narlı ise, TUSAŞ’ın üretim alanı için girişim başlatmıştı.

Bu doğrultuda, Başkan Buluntu, önceki günlerde düzenlenen KMTSO 5. Olağan Toplantısı’nda, Savunma Sanayii alanında yatırım olacağını aktarmış ve “Kahramanmaraş’a savunma sanayi yatırımıyla alakalı, ciddi bir hamle başladı. Savunma Sanayii Kahramanmaraş’ta üretimsel faaliyete başlıyor. Protokoller imzalandı. Kısa sürede de faaliyete geçecek” ifadelerini kullanmıştı. 

Söz konusu ziyaretten sonra, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Kahramanmaraş’a 1 milyar liralık yatırım” yapılacağını açıklamıştı. 

Bu haberi vermemdeki sebebe gelece olursak; bu haberin “iki boyut”unun olduğunu aktarmak istiyorum. 

Türk Havacılık Uzay Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, 1960 Kahramanmaraş doğumlu. Dolayısıyla; bu yatırımın, Kahramanmaraş’a gitmesinin sebeplerinden biri budur. 

Sözün burasında, yıllardır bahsettiğim “Bürokraside ne kadar çok Malatyalı bulunursa, Malatya’ya yapılacak yatırım da o kadar büyük olur” tezimi hatırlatmak isterim.

Kahramanmaraş’a yapılacak yatırımla ilgili haberin ikinci boyutu ise Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’nın, ilindeki yatırımlar için “büyük bir özveriyle çalıştığı”nı göstermesidir.

Hatırlarsanız; bir kaç gün önce, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’yla ilgili bir kaç kelam etmiştim. “İcra makamı” olmak yerine, “havale makamı” olmayı tercih ettiğini belirtmiştim. 

Yukarıdaki Kahramanmaraş örneğinde olduğu gibi “Yaptım, ettim, getirdim…” demek yerine “Yapılmalı, edilmeli, getirilmeli…” demesi, Malatyamız için “büyük kayıpların” yaşanmasına sebep oluyor. 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’nın “Yapılmalı, edilmeli, getirilmeli” demesi, maalesef “acziyetin” göstergesidir. 

1-711