Son 18 ayda dünyanın birçok ülkesinde kuş gribi vakaları meydana geldi ve bugüne kadar Türkiye dahil 200 milyondan fazla kümes hayvanının ölümüne yol açtı.

Bloomberg HT'ye göre resmi bir açıklama olmasa da elde edilen bilgilere göre Afyonkarahisar ve Denizli'de kuş gribi vaka sayıları artmaya başladı.

Türkiye'nin yumurtlama başkenti Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesinde 20 Ocak'ta kuş gribi vakalarının görülmeye başladığı ve karantina altına alınan Başmakçı ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde 5 milyondan fazla tavuğun kesildiği anlaşıldı.

DENİZLİ'DE DE KARANTİNA

Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesisleri de kuş gribi vakaları nedeniyle karantina altına alınırken, ilçede yaklaşık 1,5 milyon yumurta tavuğunun itlaf edildiği söyleniyor.

Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne haber veren Tarım ve Orman Bakanlığı, salgını kontrol altına almak için çalışıyor.

Dünya İstatistik Bürosu verilerine göre son bir buçuk yılda en az 60 ülkede kuş gribi vakaları meydana geldi, beyaz et ve yumurta pazarlarının dengesini bozdu ve kanatlı sektörünün kabusu oldu.

Dünya çapında 200 milyondan fazla kümes hayvanı hastalık nedeniyle öldü veya toplu itlaf edildi. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde, geçen yıl kuş gribi bulaşmış 58 milyondan fazla kümes hayvanı itlaf edildi.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Geçen hafta Arjantin ve Uruguay, H5N1 kuş gribi salgınlarının ardından ulusal sağlık acil durumu ilan ederken, Arjantin kümes hayvanı ihracatını askıya aldığını duyurdu.

Avrupa’da ise geçen yılın sonunda İspanya, Almanya, Hollanda ve Avusturya’da kuş gribi vakalarına rastlandı.

Kamboçya’da ise kuş gribi teşhisi konan 11 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti.

(Kaynak: Bloomberg)