Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte EYT sorunu çözüldü. 1999 öncesi işe giren kadınlar 20 ve erkekler ise 25 yılını ve pirimlerini doldurmaları halinde emekli olabilecekler. 
18

Cumhurbaşkanı Erdoğan bununla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız" demişti.
28

Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte 9 Eylül 1999'dan önce sigortalılığı olan vatandaşlar emekli olabilecek. Öte yandan emekli olma şansını bir kaç gün ya da bir kaç ay ile kaçıranların da emekli olması için sesler yükselmeye başladı. SGK konusunda uzman olan bazı isimler bu yasanın tüm 1999 yılını kapsamasını istiyorlar.

İşte bununla ilgili sevindirici bir haber geldi ve TBMM'ye sunuldu. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, EYT ilgili düzenleme için yıllardır direnen ve mücadele edenlerin bir kez daha haklı çıktığını ve taleplerinin kabul edildiğini söyledi.

Türkiye'de emeklilerin sorunlarının sadece EYT ile bitmediğini, düzenlemenin milyonlarca kişiye emeklilik hakkını sağladığını ancak milyonlarca kişi için de haksızlık ve eşitsizlik doğurduğunu savunan Baş, emekli aylıklarının alım gücü krizi karşısında pula dönmesi, emeklilere sendikalı olma hakkının tanınması, emekli aylığı bağlanma oranlarının yüzde 30'a düşmesi gibi can alıcı sorunların halen devam ettiğini öne sürdü.

TİP olarak Emeklilik Kanun Teklifi verdiklerini belirten Baş, şunları kaydetti:

"Kanun teklifiyle diyoruz ki; Eylül 1999 öncesi yetmez, Eylül 1999 sonrası için de kademeli, adil ve uygulanabilir bir düzenleme yapılmalıdır. Emekli aylığı bağlanma oranları yüzde 70'ler düzeyine ulaştırılmalıdır. Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretin net tutarından az olmamalıdır. Bu konuda son derece ısrarcıyız. 

Asgari ücret diye bir rakam belirleniyor memlekette ama emekliler asgari ücretin yarısına mahkum edilmek isteniyor. Bu kabul edilemez. Emekliler haklarını örgütlenerek savunabilmeliler, emeklilerin de sendika kurma, sendika üyesi olma hakkına sahip olması gerekmektedir. Bunlar sağlanmadan Türkiye'de emekliler için insanca yaşam koşullarından söz edebilmemiz mümkün değil."

TİP Genel Başkanı Baş, 2022'nin Türkiye'de emeğiyle yaşayan 10 milyonlarca insanın; işçiler, öğretmenler, doktorlar ve mühendisler için önceki yıllardan çok daha ağır ve çok daha zor bir yıl olduğunu iddia ederek, "Çok zor bir yılı geride bıraktık ama enseyi karartmak yok, umutsuzluğa yer yok. Bizim 2023 için hayallerimiz var. 2023, 'kral çıplak' diyenlerin yılı olacak, eşitlik ve özgürlük destanının en önemli adımlarını 2023 te atacağız." değerlendirmesinde bulundu.