Hayırseverlerin güvenilir bir uygulama üzerinden ihtiyaç sahiplerine evlerini ücretsiz veya indirimli olarak sunabilecekleri bir sistem zaten yürürlükte. Konut tahsis etme imkanı olmayan vatandaşlar, sistem üzerinden nakdi bağışlarla depremzedelere konut desteği sağlayabilecek.

Uygulama üzerinden oluşan konaklama imkanları, depremzedelerin istifadesine sunulacak.

"ÖDÜNÇ SÖZLEŞMESİ" İMZALANACAK

Başvurular kapsamında depremzedeler için en az 3 aydır boş veya kullanılmayan konutu olan kişilerden başvuru alınacak. Konutun bulunduğu bölgenin belediye başkanı başvuruyu yerinde inceleyecek. Kaymakamlığın uygun gördüğü konutlar kampanyaya ücretsiz olarak dahil edilecek. Belediye başkanı ve ev sahibi "Kredi Sözleşmesi"ni imzalayacak. Belirlenen depremzedelerin aileleri, Kaymakamlık tarafından bu evde barındırılacaktır.

Depremzedeler için evlerini piyasa koşullarına göre uygun bir fiyata bir yıllığına kiralamak isteyenler de sisteme başvurabiliyor. Talep edilen kira, evin gerçek değerinden önemli ölçüde daha az olacaktır. Kaymakam evin uygun olup olmadığını yerinde teyit edecek ve kira bedelinde indirim yapılacak. Belediye başkanlığınca uygun görülen konutlar da kampanyaya dahil edilecek. Bu evler için ilçe belediye başkanlığı ev sahibi ile "kira sözleşmesi" imzalayacak ve depremzedeler kaymakamlık tarafından konutlara yerleştirilecek. Bu binalar için belirlenen kira, AFAD hesabında toplanan kira katkı paylarından ödenecektir.

Depremzede ailelerinin faaliyetlerine katılmak için evlerini getiremeyenler bu uygulama üzerinden nakit kira desteği sağlayabiliyor. Destek, kampanya kapsamında "indirimli kiralanan" konutların kira ödemesinde kullanılacak.

Depremzedelere ücretsiz ev dağıtmak isteyenler en az 3 ay katılım sağlayabilecek. Ev sahipleri isterlerse bu süreyi 12 aya kadar uzatabilirler. Evini indirimli fiyattan kiralamak isteyenler, standart bir yıllık süre boyunca evi açık tutmak zorundadır.

AİLELERİ AFAD VE BAKANLIK BELİRLEYECEK

Faaliyet kapsamındaki evlerde barınan depremzedelerin yakınları AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Engelli, ileri yaş ve düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı olan ailelerin yanı sıra depremde sevdiklerini kaybetmiş çocukları olan ailelere öncelik verilmektedir.

Faaliyet kapsamında, depremzedelerin barınmalarına ilişkin elektrik, su ve doğalgaz ücretleri, depremzedelerin yaşadıkları süre boyunca kaymakamlık tarafından ödenecek. Bu konuda ev sahibinin herhangi bir ek maliyete maruz kalmaması sağlanacaktır.

SİGORTA YAPILACAK

Depremzede ailelerin kullanımları nedeniyle evde veya evdeki eşyalarda bir zarar oluşması ihtimaline karşı Türkiye Sigorta tarafından güvence sunulacak. Depremzedelerin kullanımına bedelsiz veya kiralama yoluyla açılan evler, "Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası" kapsamına alınacak. Sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanacak.

Türkiye'nin en büyük emlak listeleme platformlarından üçü kampanyaya destek olacak. "emlakjet.com", "hepsiemlak.com", "sahibinden.com" platformları sahip oldukları büyük müşteri havuzlarını bu kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

Kampanyaya ilişkin detaylı bilgiye "www.evimyuvanolsun.org" internet sitesinden ulaşılabilecek