Ekonomimtv haberine göre, bunun nedenleri şunlardır:

Depremden etkilenen bölgelerde, iş yerleri ve işletmeler büyük zarar görmüştür. Bu zararların giderilmesi ve işlerin normale dönmesi için zamana ihtiyaç vardır.

Depremden etkilenen bölgelerde yaşayanlar, psikolojik olarak da büyük bir travma yaşamışlardır. Bu travmanın atlatılması ve normal hayatlarına dönmeleri için de zamana ihtiyaç vardır.

Depremden etkilenen bölgelerde, altyapı ve üstyapıda da büyük hasarlar meydana gelmiştir. Bu hasarların giderilmesi için de zamana ihtiyaç vardır.

Bu nedenlerle, deprem bölgelerindeki mücbir sebep halinin uzatılması, bu bölgelerdeki işletmelerin, vatandaşların ve devletin yaralarını sarmaları için gereklidir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Nisan ayında son bulacağını ifade etmişti ama deprem bölgesinde bu tarihin daha uzun hale getirilip, deprem bölgesindeki işletmelerin yaralarının sarılması gerekmektedir.

Bu karar, depremden etkilenen bölgeler için olumlu bir gelişme olacaktır. Ancak, mücbir sebep halinin daha da uzatılması, bu bölgelerin yeniden ayağa kalkması için daha da faydalı olacaktır.

Mücbir sebep halinin uzatılması, vergi ve prim ödemeleri gibi yükümlülüklerin ertelenmesini sağlayacaktır. Bu da depremden etkilenen işletmelerin ve vatandaşların mali yükünü hafifletecektir. Ayrıca, mücbir sebep halinin uzatılması, depremden etkilenen bölgelerde yatırımların ve üretimin artmasına da katkıda bulunacaktır.

Sonuç olarak, deprem bölgelerindeki mücbir sebep halinin uzatılması, bu bölgelerin yeniden ayağa kalkması için gerekli ve önemli bir adımdır.

Daha önce yaşanan depremlerin Kahramanmaraş’ta yaşanan depreme nazaran daha hafif ölçeklerle olmasına rağmen mücbir sebebin o bölgelerde daha uzun süreli olması işletmeler ve vatandaşlar açısından olumlu karşılanmıştı. Fakat Kahramanmaraş merkezli depremin etkisi 11 ili sarsmış ve büyük felakete yol açmıştı. Bu durumda depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen mücbir sebebin en az üç yıl en fazla beş yıl uzatılması bu bölgelerde yaşayan işletmelere kolaylık ve vatandaşa da ferahlık getirecektir.

(Kaynak: Ekonomimtv)