Kahramanmaraş'ın da aralarında bulunduğu 10 ilde meydana gelen iki büyük depremin ardından insanlar yaraları sarmaya çalışıyor. Evleri yıkılan vatandaşlar ne yapacaklarını bilemedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıkılan evlerin yüzde 98'inin 1999 ve öncesinde yapıldığını açıklarken, uydu görüntüleri binaların çoğunun 2004 yılından sonra yapıldığını gösteriyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, iddiayı yalanlayarak Erdoğan'ın sözlerini tekrarlayarak, binaların inşaat yüzdesi ve inşaat süresine ilişkin bilgileri paylaştı.

Bu açıklama bile kafa karışıklığını gidermeye yetmiyor.

2000 yılından sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kayıtlarına göre depremden etkilenen evlerin büyük bir çoğunluğunun DASK sigortası altında olduğu anlaşıldı. 

Açıklanan verilere göre Kahramanmaraş’ta evlerin yüzde 53’ü, Hatay’da yüzde 40’ı, Gaziantep’te yüzde 64’ü, Malatya’da yüzde 52’si, Adana’da da yüzde 45’i zaten DASK güvencesi altındaydı. 

Bankaların kredi vermek için dahi DASK olması koşulunu öne sürdüğü düşünüldüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 98’lik oranının mümkün olmadığı bu verilerden de ortaya koyuldu. 

İletişim Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre ise il il yıkılan bina oranları şu şekilde

“Malatya’daki bin 124 binanın bin 119’u eski, 5’i yenidir”

“Kahramanmaraş’taki bin 816 binadan bin 790’ı eski, 26’sı yenidir.”

“Şanlıurfa’daki 30 binadan 30’u da eskidir.” 

“Kilis’teki 146 binadan 146’sı da eski binadır.” 

“Osmaniye’deki binaların da benzer şekilde 148’i de eskidir.”

“Söz konusu meskenlerdeki toplam nüfus 81 bin 168’dir”

Bununla birlikte sosyal medyada yayınlanan “Bağış bulunan kurumların bağış tutarları vergiden düşülecek” iddialarına da yanıt verildi.

Söz konusu iddia ile ilgili “Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Afet bölgesindeki afetzedeler için bağışta bulunanların, bağış tutarları vergiden düşülecek’ iddiası gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması yapıldı.

eski-yeni-evler

(Kaynak: ODATV)