AKP'li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hayrettin Güngör ile birlikte adeta çöküş dönemini yaşıyor.

Güngör ile beraber Kahramanmaraşlı büyük bir zam döngüsünün içine girerken suya büyük bir zam yapan ve üstelik paraları boşa harcayan yönetim vatandaşlara çile çektiriyor.

Son zamanlarda Kahramanmaraş'taki çiftçiler susuzluk sorunu ile karşı karşıya kaldı.

Sorumlu gazetecilik ilkeler gereği Kanal Maraş ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaaslan, çiftçilerin derdine derman olarak sorunlarını Türkiye gündemine taşıyor. Ancak iktidara yakın kuruluşlar adeta 3 maymunu oynuyor.

15 Temmuz Cuma günü Kanal Maraş Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaaslan bugünkü yazısında ''Tarım Bakanı Vahit Kirişçi'ye sesleniyorum: Eğer bu şehrin bir evladıysan...'' diye bir yazı yazdı.

Bu yazının ardından Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KASKİ Genel Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "susuzluk" vurgusu dikkat çekti.

Çiftçilerin mahsulleri kururken, çözüm üretmek yerine şu yönde açıklamalarda bulundu;

"Ayvalı Barajı, DSİ tarafından yıllık 52 milyon m³ içme suyu ve 11 milyon m³ sulama suyu öngörülerek planlanmış ve yapılmıştır. Ancak, yağış ve iklim değişkenliğine bağlı olarak barajın doluluk oranı yıllara göre değişkenlik gösterdiği gibi, planlamada öngörülen seviyeye ulaşamamıştır. 
Barajda toplanan yıllık su miktarına göre DSİ’nin Su Tahsisleri Yönetmeliğinin 7’nci maddesindeki “içme suyunun önceliği” temel ilkesine göre çiftçilere yıllık sulama suyu verilmektedir.  

Önceki yıllar yağış miktarı ile mevcut durumu esas alınarak Barajın 2022 yılı doluluk oranı ve içme suyu ihtiyacı öngörümüz, 2021 yılı Kasım ayında DSİ Bölge Müdürlüğüne iletilmiştir.

Bütün bunlara rağmen KASKİ Genel Müdürlüğü olarak bizimde ortak kaygımız olan çitçilerimizin sulama suyu ihtiyacının karşılanması çerçevesinde limitler zorlanarak bu yıl 3,3 milyon m³ sulama suyu verilmesine muvafakat edilmiştir.

Bugün itibariyle baraj havzasında 16,2 milyon m³ kullanılabilir su miktarı bulunmaktadır. Bu su miktarı barajın beslediği yerleşim bölgesinin içme suyu ihtiyacını yıl sonuna kadar ancak karşılayabilecek durumdadır. Şehrin içme suyunun başka alternatifi olmadığı gibi çiftçilerimizin büyük kısmının sulama kuyusu alternatifinin de bulunduğu göz ardı edilmemelidir.  

Gelinen noktada şehrimizin içme suyu ihtiyacının önemi, önceliği ve riske edilemeyeceği, ayrıca Ayvalı Barajı haricindeki alternatif tüm kaynakların (Karasu, Pınarbaşı ve İçmesuyu Kuyuları) tam kapasite çalışmasına rağmen Ayvalı Barajından sulama suyuna daha fazla miktarda su verilmesine muvafakat edilemeyeceği gerçeği ile karşı karşıya kalınmıştır. 

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

ÇİFTÇİLERİN ZARARLARINI KİM KARŞILAYACAK?

Daha öncelerinde çiftçilere verilen sözleri yerine getirmeyen yetkililer şimdi ise ne gibi yanıt vereceği merak ediliyor.