Kahramanmaraş'ta tarlalarına su alamadıklarını iddia eden Ayvalı Barajı civarındaki çiftçiler traktörle eylem yapmak için toplanmışlardı.
Bölgede süren gerginliğin ardından çifçitler önce DSİ'ye daha sonrada da ise KASKİ'ye giderek tepkilerini dile getirmişti.
Aradan geçen süre zarfında istedikleri sonucu elde edemedi.
Bu gelişmeler ışığında İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel Kanal Maraş mikrofonlarına yaptığı açıklamada, çiftçilerin çok haklı bir isyanı olduğunu ve gereken işlemlerin yapılması çağrısında bulunarak çiftçilerin yanında olduğunu söyledi.
Çabukel yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"ÇİFÇİYE VERİLEN SÖZ HAVADA KALDI"
Çiftçi kardeşlerimizin çok haklı bir isyanı var. Çiftçi kardeşlerimiz belediye ile DSİ arasında imzalanan protokol gereğince 15 milyon metreküp üstündeki su miktarını çiftçilerin sulama suyu olarak kullanılması yönünde bir karar veriyorlar. Daha sonra çiftçilerimize diyorlar ki 'Gelin siz paranızı yatırın. Biz de size suyu verelim' diyorlar bunun üzerine çiftçi kardeşlerimiz avanslarının yatırıyorlar proje miktarı 16 bin dönümde fakat 9 bin 600 dönümlük alanın sulayan çiftçi kardeşlerimiz bu para yatırıyorlar. Sonrasında orada sulama yapılmasını istiyorlar. Fakat tam sulama yapılacağı zaman tam sıcağın ve ihtiyaç olduğu şu günlerde maalesef Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı diyor ki 'ben çiftçilere su falan vermiyorum. Bu diyor Kahramanmaraş'ın içme suyu için geçerlidir' diyor.
"AYVALIK BARAJINDA SU VAR AMA VERMİYORLAR"
Şimdi orada küçük bir açıklama yapmak istiyorum. Kahramanmaraş'ın Ayvalık Barajı'nda 15 milyon metreküplük su var. Bu içme suyu için yeterli miktardır. Buradaki suyun çiftçi kardeşlerimize dağıtımı söz konusu. Bu dağıtımı yapmaları lazım. Madem böyle bir protokol yapmışlar. Barajda 3 milyon metreküp su var. Onun mutlaka iÇiftçi kardeşlerimize sulama için verilmesi lazım. Kaldı ki, her gün günlük 2.8 milyon metreküp su Ayvalık Barajı'na zaten doluyor.
"ÇİFTÇİLER KREDİLERİNİ NASIL ÖDEYECEKLER?"
Çiftçi kardeşlerimiz şunu talep ediyor. 'Baraj aksi olduğu gibi kalsın. Bize günlük 2.8 milyon metreküp su gönderin fazla suyu gönderin. Biz Sizin elinize su istemiyoruz diyorlar. Kardeşlerimizin böyle bir isteği var Büyükşehir Belediye Başkanı Kahramanmaraş'ı bilmez. Buradaki insanların halinden anlamaz. Ama şunu söylemek istiyorum o çiftçiler çok farklı bir şekilde 'bizim her birimizin 2 milyon lira borcu var' dediler. Bu 2 milyon lira borç, gübreyi peşin almak zorundalar. Onun için kredi çektiler. bu 2 milyon borç tohumu peşin almak zorundaydılar. Kredi çektiler. İşçi parasını vermek zorunda vardıydılar. Kredi çektiler. Şimdi bütün bunları yaptılar ve bütün bu kredilerle yaklaşık 2 buçuk milyon lira civarında borçlandı.
"BU ÇİFTÇİLERE SU VERMEZSENİZ ÜRÜNLER TARLADA KALIR"
Peki, bu borcu ne zaman ödeyecekler. Hasadı aldıkları zaman ödeyecekler. Fakat bu hasta için en gerekli olan şey su. Eğer bu insanlara su vermezseniz bu çiftçinin ürünü tarlada kalır. Tarlada ölür, bunu gözden kaçırmayın. Hiç bir gelir elde edemeyen insanlar borcunu nasıl ödeyecek? Kaldı ki, şöyle bir şey diyor; Sayın belediye başkanı... Bölgenize su kuyusu vurdurun, su kuyusundan sulama yapın diyor. Şimdi bunun bir çiftçiye maliyeti 1 hektar için 1500 TL. Oradaki DSİ'den gönderilen su 70'de yani arada bu kadar uçurum fark var.
"ÇİFTÇİ KARDEŞLERİMİZE KULAK VERİN"
Şimdi bu çiftçi kardeşlerimize fazladan suyu verin bu hafta bu kardeşlerimiz alsınlar bu suyu kullansınlar ve bu Kahramanmaraş'a katma değer olarak dönsün hem içme suyumuz kalsın Hem sulama ile birlikte çiftçilerimiz gereken alanlarını arazilerinin sonrasından hem hiçbir iflas etmesin geleceksen ekecek durumda kafasına devam etsinler Biz buradan çağrımızdır Sayın Hayrettin Güngör eve Kahramanmaraş'ın milletvekillerine buradan sesleniyorum lütfen el ele verin ve bu Çiftçi kardeşlerimizin sesini duyayım bir an önce çözüm bulun basit bir çözüm istiyor.