Boğaziçi Üniversitesi'ndeki yurt krizi derinleşmeye devam ediyor. Okul yönetiminin vaatlerine rağmen şehir dışından en az 600 hazırlık öğrencisi evsiz kaldı. Yeni karara göre hükümet, okulun kız öğrencilerin yurtlara yerleştiğine ilişkin duyurusunu iptal edecek, bunun yerine erkek öğrencileri kabul edecek.

Diken'in aktardığı habere göre; Boğaziçi Üniversitesi'nde çoğu bu yıl okula başlayacak olan hazırlık öğrencilerinin yurt sonuçları 6 Eylül'de açıklandı. Hükümet, 21 Temmuz ve 1 Ağustos tanıtım günleri arasında şehir dışından gelen tüm öğrencilere yurt açma sözü vermişti, ancak en az 600 kişi boştu.

Daha önceden hazırlık eğitimi Kilyos (Sarıtepe) Kampüsü ve Kuzey Kampüs’te veriliyordu. Kilyos’ta bulunan üç yurt bin 100 kapasiteye sahip. Şehir dışından gelen öğrenciler ucu ucuna da olsa Kilyos yurtlarına yerleşebiliyordu. Kuzey Kampüste de, genelde İstanbul’da ikamet eden öğrenciler eğitim görüyordu.

18 Şubat’ta Marmara Üniversitesi’ne ait Anadolu Hisarı Kampüsü’nün Boğaziçi’ne tahsis edilmesi ve hazırlık kampüsünün buraya alınması nedeniyle yüzlerce öğrenci açıkta kaldı.

Hazırlık sınıfı öğrencilerinden 550 tanesi, hazırlık kampüsüne kısa mesafede bulunan Kandilli Kampüsü’nün yurtlarına yerleştirildi. Geri kalan öğrenciler ya açıkta kaldı ya da Esenyurt ve Başakşehir gibi hazırlık kampüsüne uzak KYK yurtlarına yerleşti.

YENİ MAĞDURİYET OLUŞTURDU

Üniversite yönetimi, ‘krizi çözmek’ için yeni kararlar alındığını duyurdu ama bu kararlar da yeni mağduriyetler oluşturdu.

Hazırlık öğrencilerinin tespit ettiğine göre, okulun Kandilli yurtlarına yerleştirilen 550 öğrencinin 277’si kadın öğrencilerden oluşuyor. Okul, yayımladığı yeni açıklamayla, Kandilli yurduna yerleştirdiği 277 kadın öğrenciyi başka yurtlara ‘transfer’ edeceğini duyurdu. Kandilli ise erkek öğrencilere tahsis edilecek.

Okulun açıklamasına göre, Kandilli yurduna yerleştirilmesi öngörülen kadın öğrencilerden KYK yurdu başvurusu olanların tamamı Acıbadem ve Anadolu Hisarı’nda bulunan KYK yurtlarına transfer edilecek. Kandilli yurduna yerleşen ancak KYK yurdu başvurusu olmayan kadın öğrencilerse ‘kapasitesi artırılan yurtlara’ kaydırılacak. Yönetim, bu yurtların hangi yurtlar olduğunu ve kapasite artırımın nasıl yapılacağını açıklamadı. Yani, okulun yurduna yerleşme hakkı verilen kadın öğrenciler yurttan çıkartılırken, burası erkek öğrencilere tahsis edildi. Kadın öğrencilerle ilgili sürecin nasıl işleyeceğiyse belirsiz.

(Kaynak: Diken)