Sıcak havalarda hastaneye başvuran hamile kadın sayısının arttığını söyleyen Doç. Dr. Cihan Karadağ, "Annenin vücudu soğutma görevine katıldığında hem kendisinin hem de bebeğin sağlığını güçlü bir şekilde koruyacak, vücut yorgun hissedecektir. Aşırı terleme, mide bulantısı, baş dönmesi ve kramplar aşırı ısınmanın belirtileri arasındadır. Vücut ısısı 39 derece ve üzerinde olan hamile kadınların sıcak çarpması ve dehidrasyon riski daha fazladır. Dehidrasyon düşük tansiyona neden olabilir. Tansiyon düşüklüğü olan gebelerden sıklıkla baş dönmesi ve bayılma şikayetleri ile karşılaşmaktayız. Ne yazık ki bu durumlar hamile kadınların düşmesine ve yaralanmasına, hatta düşmelere bağlı olarak anne ve bebek sağlığını tehlikeye atan komplikasyonlara neden olabilmektedir." değerlendirmesi yaptı.

DOKTORDAN ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER: BOL SU İÇMEK...

Karadağ, anne ve bebek sağlığının korunması için hamilelerin sıcak çarpması ve dehidrasyondan korunması gerektiğini belirterek, "Özellikle yaz aylarında sıcaklık çok yüksek seviyelere ulaşarak hamileleri etkilenmeye zorluyor. Ancak bazı basit önlemler var. Sıcak basmalarından kaçının Yoğun sıcaktan korunmanın ilk yolu, günün en sıcak zamanı olan özellikle öğlen saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamaktır. gölge ve dinlenme Hamile kadınlara ağaç gölgesi gibi doğal olarak serin sıcak hava veya klima ve vantilatör gibi yapay soğutucular ile temastan kaçının." diye konuştu.

Vücudu serinletmenin en iyi yollarından birinin sıcak banyo yapmak olduğuna dikkat çeken Karadağ, "Gündüz veya gece yatmadan önce sıcak bir banyo yapmak hamilelerin rahatlamasına ve dinlenmesine yardımcı oluyor." diyen Karadağ, beslenmenin hamileleri korumak olduğunu da ifade etti. sıcak çarpması için önemli hususlar gelen kadınlar. Ayrıca kafein ve tuz alımının da kısıtlanması gerektiğini söyledi.

SICAK HAVADA EGZERSİZİN ZARARLARI

Sıcak çarpmasını önlemek için doğru kıyafetleri tercih etmeniz gerektiğini söyleyen Karadağ, "Hamilelerin keten gibi doğal kumaşlardan yapılmış, sıcak havalarda rahat, hafif, bol ve nefes alabilen kıyafetleri tercih etmelerini öneriyoruz. Dışarı çıkarken kıyafet giymeliyiz. Şapka bu şapka boynu kapatan bir tarz olmalı biz ona kovboy şapkası diyoruz." şeklinde konuştu.

Öte yandan hamile kadınların açık havada güneşlenirken SPF koruma faktörü en az 30 olan güneş kremi kullanmasını ve kremi her iki saatte bir dışarıda tekrar sürmesini ve aşağıdaki şekilde devam etmesini tavsiye ediyor diyerek sözlerini şöyledi:

"Sağlıklı bir hamilelik için hareket etmek ve aktif olmak çok önemlidir. Ancak hamile kadınlara aşırı sıcakta egzersiz yapmamalarını söylüyoruz. Sıcak havalarda egzersiz yapmak vücut ısısının yükselmesine neden olabilir. Egzersiz yapmak isteyen hamilelerin günün serin saatlerinde hafif egzersiz yapmalarını öneriyoruz. Aynı zamanda hamilelerin kaplıca, hamam, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durmasını temenni ederiz. Çünkü bu yerler vücut ısısını artıracak ve bu durum hamilelikte artan kan dolaşımı ile birleşince olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Hamile bayanlardan sauna veya Türk hamamı eğlencesini hamilelik sürecinin sonuna kadar ertelemelerini rica ederiz."