Asrın felaketinde 1'inci ayına girildi...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler, ülkenin güneyindeki toplam 11 ilde çok ağır hasara yol açtı.

Yıkılan binlere bina, 45 binin üzerinde vatandaşa mezar oldu.

İlk olarak gece saat 04.17'de yaşanan 7.7 şiddetindeki depremle ağır hasar alan binalar, öğle saatlerindeki 7.6 büyüklüğündeki sarsıntıyla yerle bir oldu.

Evleri yıkılan ve hasar gören çok sayıda vatandaşın barınma sorununu çözen Başkan Okumuş felaketin ilk gününden itibaren yapılan işlemleri Kanal Maraş mikrofonuna anlattı.

Okumuş yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"6 Şubat depremi 100 yılın felaketi, dediğiniz gibi 11 şehirde büyük yıkımlar oldu. Kahramanmaraşda en çok depremin zarar verdiği illerden bir tanesi. Sabahleyin depremden sonra buradaydık ve vatandaşlarımızın depremzede hemşerilerimizin ilk planda yaralarını sarılması için koordinasyon merkezinin kurulmasıyla birlikte bugüne kadar 1 aylık süreç içerisinde gece gündüz çalışmalarımızı devam ettirdik. Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın talimatlarıyla ilk gün Karaman Valimiz akşam 6 civarında Türkoğlu'na 25 kişilik teknik ekip, kepçe, kamyonlar ve 40 tonluk mazotla geldi ve koordinasyonun başında bugüne kadar bir aydan beri gece gündüz demeden ekibimizle birlikte çalışıyoruz.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI BEŞİNCİ GÜN BİTTİ

Yaklaşık 700 civarında cenazemiz var. Cenazelerimize Allah'tan rahmet diliyoruz, ailelerine sabırlar diliyoruz ve yararlarımız var. AFAD kurtarma ilk gün akşamından itibaren çalışmaya başladı. Yaklaşık 113 civarında da enkazlardan yaralı olarak hemşehrilerimizi çıkardık. Tabii bu büyük bir aslında rakam ve arama kurtarma ilçemizde beşinci gün itibariyle bitti. Şu anda acil yıkılacak binalar ve enkaz kaldırma işlemleri yoğun bir şekilde 50 araçlık ekskavatör ve yüzün üzerinde kamyonla devam ediyor. Yine Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Düzce Belediyesi ve Kocasinan belediye'mizle yaralarımızın sarılmasında bir nebze de olsa katkı sağlamak için kardeş belediye olduk. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de bizimle beraber olacaklar.

7.000 ÇADIR KURULDU, KONTEYNER KENTLER YAPILIYOR

Depremin ilk gününden itibaren bugüne kadar yaklaşık 7.000 civarında çadırın %10'u çadır kentlerde %90'ı da 1. derecede evlerin yanındaki bahçelere kurulmak suretiyle hemşehrilerimizin yaralarının sarılmasında sıkıntılarını giderdik. Çadır 1. aşamada bitti ve ilk günden itibaren de Beyoğlu, Şekeroba, Kılılı ve Türkoğlu'nda 4 tane konteyner kent kurulması için planlama yaptık. Türkoğlu'nda Lojistik merkez ve Beyoğlu, Şekeroba, Kılılı'da da daha önceden yaptığımız spor komplekslerinin altyapıları bitti, konteynerler gelmeye başladı. İnşallah kısa süre içerisinde depremzelerimizi de bu konteyner kentlerde ağırlayacağız.

7.250 KALICI KONUT YAPILACAK

Çevre şehircilik bakanımızın da talimatlarıyla yine Beyoğlu, Şekeroba, Kılılı ve Türkooğlu'nda kalıcı konuklar yapılacak toplamda Türkoğlu'na 7.250 civarında kalıcı konutlar yapılacak. Bunların bir kısmı toplu konut şeklinde bir kısmı da kırsal alanlarda vatandaşlarımızın kendi bağlarından geçmişlerinden koparmamak için bir katlı şeklinde de kırsal mahallelerimizde evler yapılacak."

Başkan Okumuş'un açıklamalarının devamı için röportajımızı izleyebilirsiniz.